Vin på burk

Joakim Gumpert 09:03 21 Sep 2022

Att vin kan smaka bra på burk borde inte komma som en chock, hantverksöl har visat vägen i flera år. Men i vinvärlden har en romantisk och stundtals förlegad syn på förpackningar.

Att vinvärlden måste dra sin del av lasset för att minska koldioxidutsläppen är ingen nyhet. Tunga glasflaskor leder till ökade utsläpp både vid tillverkning och vid transport och vinmakare världen över har börjat inse detta. I dagsläget produceras det cirka 23 miljarder vinflaskor globalt sett och vinproduktionen står för cirka 43 miljarder kilo koldioxid årligen. Mångt och mycket av vinet som produceras konsumeras inom en relativt närliggande tid från dagen de buteljerades och kravet på lagringsdugliga flaskor känns lite onödig för vardagsvinerna.

Vin på burk är ingen nyhet, det första vinet på burk sägs ha gjorts redan på 1930-talet och sett utanför Sveriges gränser är marknaden stor. Förra året i USA såldes det vin på burk för 253 miljoner dollar.

Inte nog med att burkar går att återvinna, de är även betydligt lättare att transportera både sätt till vikt, mått och förpackningsmöjlighet. Lyssnar man på tillverkarna av burkviner så ska man inte bara fokusera på miljöaspekten utan även fördelen med de mindre förpackningarna. Att formatet på burkarna är smidigt, en burk innehåller 25-37,5 cl vilket ger cirka två glas. Beroende på vem man frågar så kan formatet uppmuntra mer återhållsam konsumtion eller möjligheten att prova flera olika viner utan att öppna flera flaskor. Jag gillar tanken av vin på burk, inte bara ur en hållbarhetssynpunkt, utan även för att varje produkt har sitt tillfälle och plats. Jag har inte en aning om man kan lagra vin på burk, det får framtiden avgöra. Men som trevlig dryck på picknicken eller för att kunna prova flera olika viner till en middag - absolut!

Vill du prova vin på burk?

Djuce
49-75 kr på Systembolaget
Bakom satsningen kring Djuce finns ett gäng kunniga vinmänniskor som har lång erfarenhet som vinimportörer, där fokuset oftast har varit småskaliga och intressanta vinproducenter. De har tagit hjälp av flertalet Michelin-sommelierer för att välja ut vinproducenter att samarbeta med från olika delar av Europa. Det märks i innehållet, burkarna är fyllda med kända kvalitétsproducenter, vilket tydligt syns på etiketterna som för övrigt är klädda av vackra konstverk från olika konstnärer. De viner jag har provat kommer bland annat från Österrikiska producenten Meinklang och Dominique Piron från Beaujolais samt två av mina favoriter Maison Verget från Bourgogne och Heinrich också från Österrike. En del utav Djuce viner finns tillgängliga på Systembolagets beställningssortiment men även via deras egna distanshandel djucewines.com. De kan även avnjutas på Farang, Misshumasshu och E&G vinbar i Stockholm.

Dulban Garnacha 2020
Nr. 2421 för 32 kr på Systembolagets fasta sortiment, 25 cl
Ett bärigt och lättsamt rödvin gjort på ekologiskt odlad garnacha från producenten Castelo de Pedregosa i Katalonien, Spanien. Rödbärigt och pigg i frukten, aromer av skogshallon, körsbär, viol, lite vanilj och peppar. Trevlig i en tillgänglig stil.

Kiss of Wine Feisty Nebbiolo 2018
Nr. 54103 på Systembolagets beställningssortiment för 68 kr, 25 cl
Med druvtypiska aromer av av körsbär, nypon och lakrits med viss strävhet och pigg syra så överraskar den här burken med sin balans och aromatiska frukt. Vinmakaren är Corrado Meinardi från Piemonte. Förvänta dig ingen Barolo utan här snackar vi en mer fruktig och lättsam nebbiolo.
 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Melanders Södermalm

Det var i början av förra året som det meddelades att Söderhallarna skulle renoveras inom en nära framtid, och majoriteten av de etableringar som huserar där behövde maka på sig. En av dessa var Melanders som befunnit sig på adressen sedan 1992. Sökandet efter nya lokaler sattes därmed igång och i slutet av samma år meddelades att Melanders istället tar över Södra Sällskapets lokaler på Åsögatan. 

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!