Nedan följer en genomgång om afterskins oskrivna regler, vad du ska dricka och vilken typ av människor du med säkerhet kommer stöta på.
Vad dricker man?
Fatöl och Jäger är den vanligaste beställningen på ett europeiskt afterski. Hot shots var oändligt populärt en period, men räkna med grymtande bartenders och en saltad nota om du beställer det under högtryck. Nutidens ohotade etta är så kallade Jägerbombs – man släpper ner ett shotsglas med Jägermeister i ett glas med Red Bull och när man druckit några sådana är det bara att hålla i sig. Utöver dessa självklara listettor så finns det några klassiker i olika länder:
Sverige:
Stöl & Jäger, klassisk plusmeny.
Schweiz:
Panaché (öl med Sprite) är populärt och såklart Vin Chaud/Glüwein (varmt rödvin med olika smaksättare).
Frankrike:
Öl med lite grenadine och Chartreuse eller Genepi (en lokal örtlikör) som järn till ölen är fullt gångbart här.
Österrike:
Weissbier och Jäger är gjutet. Och såklart, mer Jäger…
Italien:
Här brukar man ofta ta en Aperol Spritz som lite uppvärmning och sedan är det öl som gäller. Jägern kan bytas ut mot Fernet Branca.
Vilka är de oskrivna reglerna?
- NEJ, du behåller pjäxorna på om stället har en policy att gästerna tar av sig dem. De som får tårna krossade bryr sig föga om du skulle ha blivit blöt om fötterna.
- NEJ, du skriker och viftar inte vid barbeställningen bara för att det råkar vara fullt ös på stället.
- NEJ, det är inte kul att få brinnande Sambuca på sig.
- NEJ, alla vid scenen vill inte ha ett par kannor öl över sig bara för att innebandygrab - barna från Västerås vill det.
- NEJ, ryck inte mikrofonen från sångaren bara för att han är skön och låter publiken stå nära scenen.
- NEJ, du är inte cool för att du har svindyr nyinköpt transceiver, klättersele och annan totalt överflödig lavinutrustning på en afterski i Sälen.
Vilka ”karaktärer” finns på afterskin?
Den överpeppade
Oftast i tonåren, men kan i vissa fall vara en överförfriskad konferensgubbe på 55 år. Givetvis först på plats för att få bra platser åt hela tokroliga kompisgänget i ”Skara skidmaffia On Tour”-tischor som anländer senare. Har ofta redan sänkt 3-4 bärs plus Jäger på lunchen. Oftast slutar den överpeppades kväll med att hen börjar härja med en gäst eller vakt och då blir man sällan långvarig.
Tråkmånsen
Precis allt är fel. Vägrar dricka fatöl i plastmugg, tycker det är sjukt trångt och musiken är skit. Hamnar snabbt ensam längst bak i lokalen. Även fast inget är bra så finns tråkmånsen alltid där. Vid stängning gnälls det på att det inte går att beställa mer.
Tjejgänget
De hörs och syns, var så säker. Ofta firar man något eller åtminstone ger man sken av det. Detta gäng består av cirka 6-8 mer eller mindre utklädda tjejer. Åldern kan variera oerhört, allt från gamla jämnåriga skolkamrater till kollegor i olika åldrar på ett företag. Alkoholhalten är oftast lite för hög lite för tidigt på eftermiddagen. Väldigt vanligt att dessa har en egen sång och de kommer inte att sluta dansa på ert bord hur många gånger ni än ber dem. Byt plats själv.
Skrävlaren
Den här killen, det är alltid en kille, gillar att visa upp sig. Skrävlaren har alltid åkt djupare puder, i starkare sol och med blåare himmel än du. Han har besegrat brantare korridorer under tuffare förhållanden än din polare. Hamnar ofta i hörnet på baren där han blottar sina tribals och sprutar skumpa. Och eftersom skidvärlden oftast är sympatisk tillbaka mot de sympatiska kommer skrävlaren hooka upp med tjejgänget.
The Local
Det långa ovårdade håret skvallrar om att det inte var igår det tvättades. Outfiten är inte årets och kläderna så slitna efter alla strapatser att sömmarna är fixade med silvertejp. Hittas alltid lite i bakgrunden eller vid bardiskens personalhäng. Den här liraren är skrävlarens motsats. Den här individen har gjort allt, kan berget och känner alla.
Säsongaren
Kläder och utrustning är oftast det senaste. En del säsongare åker ett åk på hela ”sässen” och är på krogen under både arbetstid och ledighet. Här är det efterfester med extra lök och alla tillbehör. Säsongaren sover sällan ensam och vaknar oftast bakis framåt lunch. När slutlönen ska utbetalas är det inte helt ovanligt att det istället kommer ett inbetalningskort till en del av dessa salta individer. De lever för att vara skönast i kretsen och de älskar att veckoturisterna verkar se upp till dem. När första maj kommer vänds blickarna mot Visby eller Magaluf där festen rullar vidare.