Skidtestardagen – så funkar det

Ellinor Åkesson 07:33 29 Nov 2018

Skidtestardagar, ett koncept som funnits länge, länge, är ett tillfälle där man som van åkare såväl som backdebutant ges möjlighet att testa olika typer av hjälmar, goggles och - det uppenbara - skidor.

I djungeln av detta har Nöjesguiden satt ihop en - låt oss kalla det - handbok om hur man går tillväga en sådan här dag. Dagsschemat kan variera från anläggning till anläggning, men upplägget kring själva skidtestardelen är detsamma överallt och det ser ut så här:

1. Först och främst ska du ta reda på dina pjäxors millimetermått, vilket står på sidan av pjäxans häl. Pjäxor är också en av de saker du behöver ha med dig till skidtestarbyn: pjäxor, stavar samt ett giltigt ID- eller körkort.2. Steg nummer två är att besluta dig för vilket skidmärke du är mest intresserad av och gå raka vägen till deras tält. (Vilka varumärken som kommer att finnas var hittar du längre ned i artikeln.)3. Väl på plats ber du som novis personalen om råd utifrån dina behov, eller som expert om att få testa ”den där skidan”. 


4. Personalen hjälper dig att hitta de rätta inställningarna av bindningarna. Visste du att: en av de vanligaste orsakerna till knäskador hos skidåkare är att bindningarna sitter för tajt och inte släpper taget när skidåkaren kör omkull. Så, låt personalen hjälpa dig.5. Som pant för lånet av skidorna lämnar du kvar ditt ID- eller körkort hos personalen.6. Vid det här laget är det bara att ta sig an backen!7. När du genomfört några åk lämnar du tillbaka det du lånat för att sedan upprepa samma procedur tills du inte orkar mer.

8. Fota skidan och anteckna längden på den, så att du när det är dags att slå till vet vad det var du faktiskt kom fram till.
Skidtestardagarna äger rum olika datum beroende på vilken ort det rör sig om. I Sälen pågår de mellan den 7 och 8 december och i Åre mellan den 14 och 15 december. Att testa på produkterna under den här tiden kostar ingenting.

Här är varumärkena som är med och deltar under skidtestardagarna:

Sälen: 
Extrem Skis, Burton, Salomon, Atomic, Elan, Roxa, Republic, Zolo, Rossignol, Dynastar, K2 Skis & Snowboard, Line Ski, LibTech, Gnu & Jones, Icelandic Skis, Head, Sweet Protection, Völkl, Marker, Dalbello, Black Diamond, ATK Binings, Pieps, Blossom Skies, Carrot, Vitalini och Level.

Åre:
 Armada, Atomic, Black Diamond, Blizzard, Burton, Dynafit, Dynastar, Elan Skis, Extrem, Faction, Fischer, G3, Giro, Head, K2, Leki, Line, Nitro, Nordica, Oakley, Rossignol, Salomon, Scott, Smith, Stöckli, Sweet Protecton, Tecnica och Vöklk.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!