Verandavin med Jill Johnson

09:21 25 May 2023

Artist i all ära men med sex viner på Systembolaget samt en avklarad sommelierutbildning i garaget kan man utan omsvep säga att Jill Johnson har fler strängar på sin lyra. 

Det var under pandemin som countrysångerskan och programledaren Jill Johnson valde att satsa på sin andra hobby i form av vin och utbilda sig till sommelier. Ett år senare kunde hon kvittera ut diplomet och nu rullar den nya karriären på parallellt med artisteriet. Just idag kämpar hon emellertid mot en försommarförkylning som hon hoppas kunna parera innan ett företagsgig på SVT några dagar senare, men det stoppar henne inte från en pratstund med undertecknad. 

Vad innebar det för dig att kunna titulera dig sommelier? 
– Det var framför allt en personlig grej från början. Jag ser såklart mig själv i första hand som musiker och artist. Men samtidigt kändes det respektfullt gentemot min samarbetspartner Springwine att visa att jag faktiskt har ett genuint intresse och en ambition att lära mig mer. Inte bara att kränga produkter. 

Vad var svårast i utbildningen? 
– Det var inte förrän jag började plugga vin som jag faktiskt förstod hur lite jag kunde. Först och främst var det studietekniken som var en utmaning. Jag hade inte mer studier än en treårig ekonomisk linje i gymnasiet bakom mig. Steg ett var ändå hanterbart men när jag öppnade pärmen till det andra steget fick jag nästan panik. Lyckligtvis tog jag utbildningen tillsammans med min man som pluggat lite mer 

Hur har det hjälpt dig i din karriär som vinmakare? 
– Bra fråga, om inte annat har jag fått en respekt för hur oändligt mycket det finns att lära sig om vin. Det är en sak att förstå att havet är djupt. Men när man börjar inse hur djupt det är blir det svindlande. Jag är rätt nöjd med att snorkla nyfiken strax under ytan. 

Det första av Jill Johnsons viner släpptes 2019 och totalt sex Nashville Stories har det blivit i skrivande stund. Det senaste är ett rosé som i våras lanserades på Systembolaget. 

Hur ser ditt engagemang ut i de viner du har släppt i ditt namn, alltså var i processen kommer du in? 
– Jag är ingen kemist och jag plockar inga druvor. Men om det är något jag känner mig säker på så är det min smakpalett. Det vinet som jag känner mig mest inblandad i och kanske mest stolt över är det första vi släppte. Jag visste att jag ville ha en röd blend och det var viktigt för mig att den inte fick vara för smal. Målet för mig var ett vin du både kan smutta på medan du lagar mat men kanske också skvätta ner lite i pannan. Utifrån det provade vi igenom ett stort antal blends och jag landade i en amerikansk jag är jättenöjd med. Under pandemin var såklart resandet kraftigt begränsat, men så snart restriktionerna släppte har jag även fått möjligheten att provsmaka på plats nere på vingårdarna vilket såklart är en jättestor fördel.

Priserna ligger i en tämligen modest prisklass, runt dryga hundralappen. Det känns som att man som sommelier ganska fort letar sig uppåt i pris eller har jag fel?
– Det är klart att man kan fokusera på  pengar men först och främst måste vinet vara tillgängligt för att det ska få en publik.  Folk måste våga prova det och kostar det för mycket så gör de inte det. Jag tror att väldigt många är mer medvetna idag än vad de var förr på grund av att det finns så mycket att välja på. Vi pratar också lite annorlunda om alkohol idag och dricker på ett annat sätt än vad man kanske gjorde förr. Men jag tror, även om jag är lite försiktig när jag säger det, att det kanske kräver ganska mycket för gemene man att ge sig ut på alltför smala stigar.  Premiumviner drar iväg i prismässigt och en pava för 800 spänn kanske inte är det där vinet som du bara står och dricker rakt upp och ner på balkongen. Utan kanske då du vill ha något speciellt till den där fina köttbiten eller till de perfekta skaldjuren. Då pratar vi om en helt annan typ av konsumtion. Det är iallafall min bild. Även om jag har haft ynnesten att få prova någon fantastisk flaska här och där som säkerligen skulle ligga på 3-4000 kronor och mer därtill har druckit alldeles för lite fina viner för att kunna släppa något sådant. Men det är klart att någon form av premiumvin skulle ju vara roligt att kika på framöver. 

Vilken business går bäst i nuläget, den som artist, programledare eller vinmakare? 
– Det är fortfarande absolut artisteriet. Programledarbiten är så pass liten och du får komma ihåg där att det dessutom handlar om public service. När det kommer till vinet så handlar det om en relativt liten avans och man måste upp i sådana enorma mängder för att det ska bli ordentligt lönsamt. Men jag är glad så länge det går så pass bra att jag får fortsätta jobba med vin och göra de här fantastiska resorna. 

Du spelar väldigt mycket både i sommar men inte minst i höst då din show Simply the Best går live på Clarion Draken. Kommer man att kunna dricka dina viner där medan man ser showen?
– Under min show på Cirkus fick man faktiskt det när man beställde vinpaketet, och jag tycker det är jätteroligt när vägarna korsas så. Hela idén med Nashville är alla de här samtalen och tankarna som dykt upp när man suttit på verandan med sitt vinglas i handen och lyssnat på eller skrivit musik. Där sluts liksom cirkeln. 

Ja precis vinserien heter just Nashville Stories och din koppling till Nashville är minst sagt väldokumenterad. Tennessee är som stat emellertid mer känd för whiskyproduktion än något annat. Hur ser området ut på vinfronten?
– Det är verkligen en legitim fråga. I Tennessee produceras det absolut vin men druvorna importeras generellt från Kalifornien. Möjligen växer det lite druvor för dessertvin här och var och jag har besökt några vingårdar, men det är ju egentligen alldeles för varmt och fuktigt. När jag började med detta trodde jag faktiskt att det gjordes mer vin i Tennessee också, men idag vet jag bättre än så. 

Man brukar prata om vin för varje tillfälle. Kan vi avsluta med några tips för dessa? Du får inte säga dina egna. Det måste inte heller vara vin. 
På verandan – En ”Jill & Tonic”, Citadelle Gin & Britvic tonic, en rosmarinkvist och mycket is.
Till grillmiddagen –– El Esteco Malbec
Efter gräsklippningen – En pilsner, gärna dansk.
Inne på småtimmarna – En whisky, gärna Grants, eller rom helst Plantation 20th Anniversary Barbados Rum XO.
När man bara vill zooma ut –  Gärna portvin och en god ost, eller Lumumba, varm choklad med Plantation rom och vispgrädde (mer vintertid). 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!