Nöjesguiden gick i höstas ut med att Gyldene Freden skulle få Filip Fastén som ny ägare.
I fredags öppnade en av Sveriges äldsta restaurang från 1722 upp efter en tids ombyggnation, uppdatering av inredning, meny och koncept. Med fokus på svenska råvaror vill Gyldene Freden lyfta tillbaka svensk husmanskost till finrummet. Den nyrenoverade restaurangen innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en livlig bardel i anslutning till Stormen.
– Min matfilosofi grundar sig i husman. Med Freden vill jag få in rätter som kålpudding, gravad lax och sill i finrummet. Rätter som ofta anses ”enkla” och inte har den status de förtjänar. Mat handlar om minnen och att lyfta råvarans naturliga smak. Fina råvaror är inte bara tryffel och löjrom, utan även kålrot och morot. Många kära rätter som kålpudding, torsk med äggsås och köttbullar har genomgått en förvandling där tunga gräddsåser inte spelar huvudrollen på tallriken, berättar Filip Fastén i ett pressmeddelande.
Läs även: Filip Fastén tar över Gyldene Freden.