Stockholm Tantra Festival är tillbaka

13:28 1 Nov 2019
Förra årets Stockholm Tantra Festival blev en succé, och för arrangörerna var det en självklarhet att hålla festivalen ytterligare en gång. Nu är det dags.
 
Sanna Björkebaum och Peter Orevi är grundarna av Stockholm Tantra festival.
Om man likt mig inte har en relation till tantra, kanske man anar att tantra enbart är en spännande form av sex. Förvisso är det bland annat just det, men det finns också mycket annat som ligger bakom.
Utöver att jobba med festivalen arbetar Sanna Björkebaum som kursledare och kroppsorienterad terapeut. Intresset för tantran växte när Sanna reste runt i Asien och stötte på inspirerande kulturer och utövare av tantra.
– Tantran har varit en viktig resa för mig, för att lära känna mig själv bättre, i både mörker och ljus. 
 
Vad är tantra för dig?
– Jag skulle likna det vid yoga som inte bara är fysisk träning utan också meditation och andningsövningar. Under festivalen använder vi tantra som ett brett begrepp som rymmer möjligheter att växa och lära sig mer om sig själv och livet. Tantra är egentligen en andlig tradition. I de flesta sådana handlar det om att man avsäger sig livets ”göttigheter”, som exempelvis munkar som lever i celibat. Tantran är däremot en andlig väg som verkligen inkluderar allt.
 
Vidare menar Sanna att det handlar om att vara ödmjuk inför livet. En stor del av det är att vara i kontakt med sin kropp, acceptera den och att hitta njutning i den.
 
Tror du inte att den större delen av besökarna kommer till festivalen på grund av att de är nyfikna på tantrasex?
–  Jo, det finns jättemycket att lära sig kring vår sexualitet. Hur den också kan hjälpa oss att få det tyst i våra huvuden för att vara fullständigt närvarande. På så sätt kan man uppleva njutning på helt nya sätt. På festivalen kommer det exempelvis att finnas beröringsövningar. 
 
Måste man ta med sig en partner, eller kan man komma själv?
– Det är hur många som helst som går själva eller med kompisar. Det är en fantastisk möjlighet att träffa nya människor där. Vi får meddelanden från människor som har träffats på våra festivaler. 
 
Jag är också såklart nyfiken på sexbiten. Om jag och en partner skulle gå på någon av dina sessioner, vad skulle hända med oss då?
– Det finns en jättebra poddintervju i Alla våra ligg, avsnittet heter Tre meter lång energikuk. Där är det ett par som är på en session hos mig. Den sexuella energin är samma som livskraften i kroppen, som vi alla har rutat in och tryckt undan i flera generationer. Under sessionen jobbar man med sig själv för att öppna och tillåta livskraften i kroppen. Det är det sexualiteten egentligen är – livsenergi. Oftast är den större delen av arbetet sårbart och terapeutiskt
 
Är de nakna då?
– Nej, när det kommer till sexualitet eller kroppar, energier och känslor är jag väldigt känslig. Jag kan berätta vad som händer i de flesta människor runt omkring mig och vet ofta vad som händer i den här personens liv just nu.
 
Vad känner du för energi från mig?
– Haha! Jag försöker att inte göra det.
 
I sitt arbete tycker Sanna om att vara grundad och konkret. Det hon jobbar med är egentligen att förbättra livet och de relationer vi har. 
– Vi lever i överflöd i vårt land, men vi har ändå högst statistik på självmord. Det är inte så många som har inspirerande och fina parrelationer. Det är många som har det väldigt svårt, men det pratar man inte så mycket om.
 
Vad är det som händer på festivalen?
– Under helgen är det hela tiden fem olika workshops som pågår samtidigt. Man kan göra allt från att gå på en beröringsworkshop, dansa loss, göra rörelseövningar, eller lyssna på en föreläsning.  
 
Beröringsworkshop, det låter som att det kan ligga utanför komfortzonen för vissa?
– Det är väldigt inkluderat med gränssättning och trygghet. Det är helt drogfritt så vi serverar inte alkohol, då blir man också mer närvarande. Det vi vill göra är att skapa en kultur där man snarare klär av sig masker och roller som man är identifierad med.
 
Jag läste om en 21 dagars challenge där man har sex utan att få orgasm. Är det en bra väg in i tantrasex?
– Ja, det är en väg in. Det gäller att fundera över hur man kan sprida ut den sexuella energin i hela kroppen, snarare än att spruta ut den för ofta. 
Sanna berättar att en annan väg in i tantran är att jobba med massage, främst för att öppna upp kroppen.
– I vaginorna så har många kvinnor spänningar, vissa människor erbjuder sådana behandlingar där man arbetar med tryck. Man andas igenom det, man gråter och skriker. Men sedan hittar man flöde och liv i kroppen. Har du en partner och hur länge har ni varit tillsammans?
 
Ja, det har jag och vi har varit tillsammans i två år, men vi har faktiskt på senare tid öppnat våran relation.
– Det är verkligen en möjlighet att lära sig nya saker, men det gäller också att möta det som gör ont på vägen. Det är det som ger möjligheten till att växa. Att man har gränser till det man tror att man klarar av. En risk är att man stänger sitt hjärta, att sexet istället bara blir kön och kropp. Att man hoppar över hjärtat lite. Om man har svårt att förena hjärta och sexualitet kommer det ofta från tidiga upplevelser när vi var små. Fysiska spänningar sitter oftast i solarplexus. Det kan man arbeta med hos en kroppsorienterad terapeut eller skicklig, intuitive massör. 
 
Stockholm Tantra Festival äger rum den 22-24 november, biljetter köper du på festivalens hemsida. 
 
 
 
 
 
 
Stad: 
Kategori: