Sandhäxan blir Strandhäxan

10:07 11 Apr 2022

Vanligtvis serverar Sandhäxan oblyga mackor i en trång Vasastanlokal med permanent kö längs kvarteret. I sommar brer smörgåsverksamheten ut sig på Djurgården och gör plats för hundratals glutentusiaster i brassestol.

Tidigare restaurang Sjöcaféet intill Djurgårdsbron på Djurgårdensidan har fått nya ägare och restaurangen byter namn till, trumvirvel, Djurgårdsbron. Köparna är koncernen Burgsvik Group som bland annat äger Boulebar. Utöver restauranglokalen ingår gräsytan som vetter mot vattnet i ägorna. Det är platsen som ska bli Stockholms somrigaste heldagshäng. Med förstärkning av stämningshöjarna på Sandhäxan väntar öppning av sju barer, stönframkallande goda mackor, vin i alla färger och dj i solnedgången.

Nöjesguiden har träffat tre av Sandhäxans fyra ägare, Mattias Svensson, Erik Johansson, William Thorén och Fredrik Sundberg inför öppningen av häxan med sand mellan tårna, Strandhäxan. 

Ni skulle aldrig servera IPA, ni skulle aldrig öppna fler Sandhäxor. Plötsligt står vi här!
Mattias: Vi är som ett jävla maskrosbarn i krogvärlden som öppnade i pandemin. Det har hela tiden funnits en dröm om att kunna öppna upp dörrarna lite mer än lilla lokalen på Gästrikegatan som alltid är full, alltid har kö, alltid är för loud och alltid är trång, men ingenting innan har liksom känts rätt.
William: Det blir fortfarande ingen IPA. Vi kommer bara ha en öl.
Mattias: En riktig finöl. Åbro.
Erik: I sommar får vi leva ut alla fantasier som vi haft på häxan men inte kunnat göra där. Hur mycket folk som helst, hur stora laddningar mackor som helst, hög musik.
William: Förra sommaren hade vi några event som växte sig sjukt stora på gatan i Vasastan. Folk älskade det men grannarna hatade det. Rockbandet som drog 500 personer blev en snygg exit. 
Erik: Det var verkligen gatufest, ett oannonserat blockparty.
Mattias: Sen var det ridå, ner. 

Nu när ni kan dundra på, vad blir upplägget?
William: Totalt kommer det vara sju barer och plats för 900 personer som vi delar med Djurgårdsbron. Vi ansvarar över trädgården och växthuset. Eller, det kommer mer vara ett vinhus än växthus.

Det låter mer som ett festivalområde. 
Mattias: Ja, eller hur? Men vi använder inte det ordet utan kallar det mer ”trädgård-och-sommarhäng-hela-dagar”. Drömmen är att folk ska börja och avsluta dagen här. Djugårdsbron kommer ha cappuccino och croissant i kiosken nere på bryggan. Man kommer dit vid nio, tar en tur på Djurgården och kommer tillbaka hit och lunchar i våra brassestolar. Sen låter man rosédimman komma smygande, musiken trappas upp, det börjar skymma. 
Erik: Man behöver egentligen inte lämna den här platsen. 
Mattias: Nej precis, det blir ett heldagsställe som jag inte tycker finns i den här inramningen på något annat ställe i Stockholm.
William: Vi kommer ha öppet från lunch till kväll, typ från tolv till tolv. Flera dagar i veckan blir det dj eller livemusik, annars kör vi välkurerade spellistor.

Välkurerade spellistor?
William: När man är på en hemmafest och vill byta låt och får ett nej, då har man att göra med en genomtänkt kurerad spellista. Det är den som får folk att gå från mossigt vinhäng i solstolen till att långsamt resa sig och börja småtrampa till takten.
Mattias: Vi kallar det här för solsidan. Solen går ju ner över strandvägen och vi får sista strålarna.
Erik: Vi har de bästa och de snyggaste soltimmarna. 
William: Och vi har sunset-spelningar. Det är tydligen något dj:s kan gå ned en tusenlapp i pris för att få spela i.
Erik: Jag skulle vilja ha en båt härifrån till Trädgården, tror ni vi kan lösa det? Som hämtar upp folk vid stängning och glider genom Slussen till Skanstull vid midnatt.

Funkar grilled cheese sandwich på Östermalm?
Mattias: Det undrade vi också när de ringde oss och beskrev platsen mellan Nordiska museet och Strandvägen. Ni vet väl att ni har ringt till Sandhäxan, inte Tommy Myllymäki? Paul Svensson, var det honom ni skulle ringa?
Erik: Men vi har snackat om att det känns jävligt bra att ta stökiga innerstan ut hit.
Mattias: Vi kommer utveckla Sandhäxans mat lite, tänk liksom att vi flyttar ut mackkonceptet i trädgården, den perfekta picknicken. 
William: Vi tar med oss de två mackor som vi är mest stolta över, grilled cheese och fried chicken. I barerna kommer det finnas massa spanskt plock. Sen kör vi mat som delas vid borden och serveras med varmt bröd. Typ friterade räkor, sobrasada och lantpaté med dijon. Är man två, tre personer plockar man på sig mandlar och banderillas i baren. Sen sätter man sig och beställer boquerones, sardeller i smör och pan cristal som doppas i smält ost. Tidigare har vi jobbat med grymma bagare men i sommar letar vi efter en riktigt fluffig skitbaguette som vi bara värmer till perfektion. 
Mattias: Vi kommer inte krångla så mycket med maten. De där grejerna är sjukt goda i sig själva. Man behöver inte göra en pasta av allt. Har du en ärtsoppa, gör då inte en ärtsoppepasta, du har ju redan en rätt.
Erik: Vad snackar du om?

Ja vad snackar du om? 
Mattias:
 Vi ska försöka få ut nytt folk till Djurgården som inte har känt någon anledning att hänga här tidigare. Vilken är märkligt egentligen, att man inte är mer på en sådan här plats. Ingen av mina vänner hänger här i alla fall.
William: Det är väl i så fall om man letar sig ut mot Villa Källhagen för att komma ifrån allt folk.
Mattias: Fast vem gör ens det? Man hänger av någon anledning i svinäckliga Tanto. Nu kommer det finnas något här för dem som blivit för stora för Skansen.

Vem är för stor för Skansen?
Mattias: Haha, nej okej. Men för de som vill komma och dricka vin och ha en härlig dag hoppas jag att vi är med och gör förändring på Djurgården.
Erik: Burgsvik Group har ju också bokat massa spelningar på Rosendals trädgård i sommar. Coola band och Strandhäxan ska pånyttföda Djurgården. 

Det kändes först otippat att ni skulle öppna här.
Mattias: Nu blir jag alldeles kall, tänk om det inte kommer komma någon.

Om ni hade haft en foodtruck framför Junibacken kanske det hade vart ett annat utgångsläge.
William: Det hade vart mörkt.
Erik: Då hade jag tagit ledigt hela sommaren.
Mattias: Jag skurit armarna av mig.
William: Tydligen är det miljontals personer som passerar över Djurgårdsbron varje år. Det känns sjukt kul att vi ska ställa upp våra mackor på den scenen. Folk som kommer från var som helst i världen kommer tänka ”Jag åt den sjukaste friterade kycklingmackan borta i Stockholm”.
Alla: Hahaha.
William: Jag är bara ödmjuk på golfbanan.


Strandhäxan på Djurgården öppnar den 28 april och håller öppet till någon gång i september. Sandhäxan i Vasastan fortsätter hålla öppet fredag-söndag hela sommaren.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!