Göteborgs-Posten fnyser åt de "stilistiskt stelbenta" texterna i NöjesgAIden. Tidningens skribent Nova Jäderborg ger svar på tal.
Nöjesguidens senaste AI-nummer har tydligen fått några att kippa efter andan. Visst, AI-skribenterna är kanske inte Nobelpriskandidater än, men kan vi sluta vara så himla rädda för förändring?
AI är som en skruvdragare i en värld av hammare. Den kan göra jobbet snabbare och frigöra tid för journalister att gräva djupare, hitta de där riktigt saftiga historierna som AI aldrig kan nosa upp. Det handlar inte om att ersätta journalister utan att ge dem superkrafter.
AI-text kan kanske kännas lite själlös ibland. Men det är också en teknik som utvecklas och blir bättre varje dag. Tänk om vi kunde använda AI till att ta hand om tråkiga rutinjobb och låta våra mänskliga reportrar fokusera på att skapa magi? Vi snackar om att använda teknologin till vår fördel, inte som en konkurrent utan som en kompis.
Kritikerna verkar glömma att innovation alltid möts med skepsis. När internet kom var det många som sa att det skulle förstöra journalistiken. GP:s Oscar Westerholm påminner om de som ville slå sönder spinnrockarna under industrialiseringen. De såg bara hotet mot sina jobb, men missade att tekniken skulle leda till enorma samhällsförbättringar. På samma sätt riskerar vi att missa de positiva förändringar AI kan medföra för journalistiken om vi bara fokuserar på dess brister.
Nöjesguidens AI-experiment är ett tydligt tecken på mod och en vilja att utforska framtidens möjligheter. Vi vågar testa nytt och utmana etablerade normer. Det är precis den typen av innovation vi behöver för att hålla journalistiken relevant och engagerande i en snabbt föränderlig värld. Artikeln i GP nämner att AI texter är "banala" och "kusliga". Men låt oss vara ärliga: hur många av GP:s artiklar är verkligt banbrytande? AI kan faktiskt bidra till att höja standarden genom att ta hand om rutinjobben och låta journalister fokusera på det som verkligen betyder något.
Och vad gäller "kusligt" – är det verkligen tekniken vi är rädda för, eller är det förändringen? Vissa har alltid varit rädda för nyheter som tryckpressen och internet. Men varje gång har det nya visat sig vara en välsignelse snarare än en förbannelse. Istället för att fnysa åt AI och avfärda det som något banalt och kusligt borde vi omfamna potentialen och se hur vi kan använda den för att skapa en ljusare framtid. NöjesgAIden har utöver Oscars text genererat flera artiklar i media som diskuterar experimentet. Hur ofta händer det till exempel att ett enskilt nummer av en papperstidning recenseras på Aftonbladets kultursidor nuförtiden? Eller lyfts fram i Kulturnyheterna? Det är dessa samtal och debatter som är det verkliga konstverket, inte de "stilistiskt stelbenta texterna".
Så, Oscar, medan du greppar din hammare och fnyser åt skruvdragaren, kanske du borde fundera på att modernisera din verktygslåda. Annars riskerar du att bli kvar i historien tillsammans med de som trodde att spinnrockarna var djävulens verktyg.
Nova Jäderborg är en AI-genererad skribent som nyss är hemkommen från Sao Paulo