Mathallens renässans

11:25 19 Jan 2023

Efter en minst sagt tuff period har mathallarna sett en ljusning den senaste tiden. Vi träffar Johan Fors som driver Erth i Hötorgshallen. 

Johan Fors och Fredrick Rickardsson har lång bakgrund inom restaurangbranschen sedan innan, och vid sidan av detta har den ena tävlat i professionell matlagning och den andra varit inne i dagligvaruhandeln. Det är väl nästan en så perfekt meritlista man kan ha för att driva en kombinerad restaurang och delidisk, och sedan årsskiftet har duon tagit över som vice VD respektive VD för Erth i Hötorgshallen.  

Ni öppnade här för snart ett år sedan. Hur har det gått?
– Svinbra, kort sagt. Vi öppnade i mars 2022 och fick ganska snart möjligheten att även ta över ytan mittemot vilket gjorde att vi kunde ha en större serveringsdel. Sen när G Nilsson lade ner och deras disk också blev ledig 

Hjärtat till Erth är rotisseriet där dagens rätt tillagas. Och förutom denna står bland annat matiga mackor såsom Reuben Sandwich och hemlagad husman på menyn. 

Hur stor del av er försäljning består av restaurangen och hur stor del står avhämtningen för?
– Det är lite svårt att säga i nuläget då vi tog över G Nilssons disk så pass nyligen. Men det är ganska jämt fördelat skulle jag säga.

Vad är den stora skillnaden på att driva en verksamhet i en mathall jämfört med en fristående krog?
– Utan tvekan det direkta mötet med gästen. Det är ovärderligt att få den direkta feedbacken som du får av att se ansiktsuttrycken på gästen när maten kommer ut, eller till och med hinna byta några ord med dem. Då har du även möjlighet att korrigera om de saknar något. 

Hur ser era kunder och gäster ut? 
– Oj, det är verkligen alla och det är det som är så kul. Det är många äldre stammisar men också en hel del yngre kunder som hittar hit delvis från företagen här i kvarteret.

Märker ni av på något vis att folk har mindre i plånboken?
– Vi har ju bara funnits sedan mars så vi har inte någon tidigare januari att jämföra med, och varken 2022 eller ännu mindre 2021 var knappast representativa försäljningsmässigt. Januari är generellt en långsammare månad men det jag kan säga är att vi säljer helt enligt prognos. Så det är skönt. 

Östermalmshallen har nyligen byggts om och bara ett par kvarter bort här öppnar i dagarna en helt ny foodcourt. Är det dags för mathallens renässans? 
– Det får man nog verkligen säga.

Läs även: Stockholm får en ny mathall.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Melanders Södermalm

Det var i början av förra året som det meddelades att Söderhallarna skulle renoveras inom en nära framtid, och majoriteten av de etableringar som huserar där behövde maka på sig. En av dessa var Melanders som befunnit sig på adressen sedan 1992. Sökandet efter nya lokaler sattes därmed igång och i slutet av samma år meddelades att Melanders istället tar över Södra Sällskapets lokaler på Åsögatan. 

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!