Konstvecka i konstmeckat

Sara Bäckbro 10:23 25 Apr 2022

Mellan den 27 april till den 1 maj står konsten åter i fokus i huvudstaden. 

Den sista veckan i april är det dags för ännu en upplaga av Stockholm Art Week. Gallerier, mässor, konsthallar och museer samlas för att dela med sig av sina bäst bevarade skatter. Det är ett vimlande program som består av utställningar, vernissager, art-in-store samt inte minst mängder av fester. 

Initiativet togs redan 2012 och har sedan dess varit de dagar då Stockholms konstscen blomstrar som allra bäst. Syftet är tydligt – mer konst åt folket! Grundaren Joanna Sundström delar med sig av sina tankar kring konstveckan med stort K.
– Efter att ha varit på en rad konstresor så kände jag att det var dags att Stockholm fick sin del av kakan. Art Basel i Basel, Frieze i London, Venedigbiennalen – det är en så otrolig upplevelse. Varje konstaktör öppnar upp, det myllrar av folk och det bjuds på fantastiska konstupplevelser. Städerna visar upp sig från sin absolut bästa konstsida. Städerna lever, konsten lever. 

Mellan 2010-2014 satt Joanna Sundström i styrelsen för Market Art Fair. Mässan initierades och drevs då av nordiska gallerier som varje år samlade och ställde ut. Framgångarna ledde till att flera alternativ dök upp. Ett av dem var den konstnärsdrivna mässan Mini Market, idag Supermarket. En plattform för konstnärerna själva att visa upp sin konst. Därefter kom Fotografiskas Photomarket och Antikmässan fortsatte rulla på. 
– Jag vill skapa en plattform för Stockholms kvalitativa konstscen. Stockholm Art Week är en ideell oberoende förening, med syfte att visa upp Stockholm som konststad. Det ska vara en vecka som är uppbokad i kalendern sen länge, internationella och inresande gäster ska välja att åka till Stockholm för att det är en intressant konststad som dessutom har bra mat, mode, design och bjuder på en vacker stadsbild.  

Vad vill besökare uppleva detta år?
– 
Vi vill ses! Uppleva saker på plats. Vi är trötta på digitala viewing rooms, det ska gå att ta på. Förutom Market Art fair och de etablerade museerna och konstaktörerna kommer vi kunna se många nya initiativ. Den 27 april är det mycket som händer på Nybrogatan – Jens Fänge på Teatergrillen, Black Iris på Alma, Johan Barret på Nordiska Galleriet och Ulla Wiggen på Villa Dagmar. 

Det är saker som pågår exakt överallt dessa dagar. Grafikens Hus, Pom Gallery och Ed.Art är aktiva på Sergelgatans konsthall med stARTshow. Ett initiativ för att återigen sänka tröskeln till konstvärlden för intresserade och konstnärer. Även Saskia Neuman kurerar Art in Store med en grupputställning på Nitty Gritty och nyöppnade Andys Gallery presenterar Egil Sæbjörnsson som dessutom är aktuell med utställning på Kummelholmen och filmvisning på Moderna Museet samt ett offentligt verk i Vårberg. Vernissager äger rum på Bonniers Konsthall, CF Hill, Loyal Gallery och Accelerator. 

När det ställs frågor om Stockholms konstscen idag och vad som saknas så är det ofta liknande svar. Den är på väg, framåt och uppåt. Genom alla samarbeten och nya människor så skapas nya vrår där konsten träder fram. Tröskeln sänks, besökare vågar ta sig in, det bjuds upp till samtal och dialog. Aktörerna söker gemensamt efter en aktivitet hos folket och är medvetna om att de behöver förnyas. 
– Jag råder alla att vara en del av sin stads kultur, det är det som gör oss levande. Gå på öppningar, besök gallerierna och museerna, delta på vernissager och samtalen. Skall man börja någonstans är Market Art Fair en bra start. Nordens ledande gallerier samlas och ställer ut på en och samma gång. Där kan du hitta några favoriter du vill fortsätta besöka. 

När köper man och vad köper man?
– 
Jag brukar säga mindre ängslighet och mer känsla. Om du köper konst från etablerade gallerier vet du att det står ett galleri bakom konstnären. Köp det som väcker en känsla hos dig. Det är en riktig kick när man köper sitt första konstverk. Jag minns när jag köpte mitt första lite dyrare verk och fick hjärtklappning. När det känns rätt och det bara sitter, då rusar det. Man vill åt det igen, en konstupplevelse utöver det vanliga. Jag är så oerhört glad över att har konsten i mitt liv. Dels får det mig att känna mig fri i tanken och så är det väldigt roligt. Jag har en speciell kärlek till mina konstvänner. Alla människor, energin och känslan av att uppleva något just här och nu skapar band. 

Stockholm Art Week organiserar och presenterar ett samlat program för konstveckan. Den 27 april går startskottet och schemat löper sedan fram till den 1 maj. Kalendariet finns på Stockholm Art Weeks hemsida. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!