Konstmarknad utan konstigheter

Sara Bäckbro 10:49 25 Apr 2022

Market Art Fair vill vara inkluderande utan att vara banaliserande.

De vill öppna upp, sänka tröskeln och vara en mötesplats för konstnärer, samlare och konstintresserade. Ett första steg för nybörjaren och en kär vän för den rutinerade.  Market Art Fairs VD Sara Berner Bengtsson, berättar hur mässan blivit en inkörsport till tyngre konstberoenden.
– Market Art Fair startades faktiskt för sexton år sedan. Det var en grupp av nordiska gallerister som tog initiativet till att skapa en tydlig destination för konstintresserade skandinaver. Idag presenteras samtidskonst av hög kvalité och den blir bara bättre och bättre. Detta år är det rekordmånga gallerier som deltar, 38 stycken! 

Vad kan vi förvänta oss som besökare?
– Urvalet och programmet är skarpt. Som besökare kan man förvänta sig en total konstupplevelse. Det är ett tvärsnitt av de absolut bästa och mest intressanta som syns på konstscenen idag. Det är en internationell närvaro av konstnärer som Jeppe Hein och Olafur Eliasson. Samtidigt är det många unga spännande namn och olika tematiska presentationer. Mitt tips är att inte missa mässans första samiske konstnär, Tomas Colbengtson.

Tomas Colbengtson – Familjen.

Mässans program utgörs av mer än bara galleriernas visningar. Market Talks presenterar samtal mellan konstnärer, kuratorer och forskare för att aktivera och utforska konstens roll i sin samtid. Ulla Wiggen, aktuell på Venedigbiennalen i år, berättar om hennes undersökande av den mänskliga kroppen och porträttets betydelse. Islands ledande samtidskonstnärer Shoplifter och Egill Sæbjörnsson utforskar sin lekfulla konstnärlighet. Tillsammans diskuterar även Éva Mag, Tove Storch och Åsa Jungnelius sin relation till materialitet och hur det skapar mening till verken. 
– 
Missa inte heller när onlinetidningen C-print gör en take-over på söndagen. Temat är samtidskonst och sport, det tror jag kommer bli fantastiskt. 

En potentiell slogan för market hade kunnat vara inkörsporten. Vad är din egen relation till konst och hur tungt är ditt beroende?
– Jag är väldigt svag för isländske Ragnar Kjartansson som i år visas på Market av galleriet Borch Editions. Hans verk ”A lot of Sorrow” är en av mina starkaste konstupplevelser. Den går att se på youtube också. Annars samlar jag gärna på konst från yngre svenska konstnärer då många av dem är mina vänner. 

Vad vill du se mer av på Stockholms konstscen?
– 
Jag blir alltid glad när det öppnar nya, unga gallerier och initiativ. Det får det gärna dyka upp fler av. I längden hoppas jag att den svenska samtidskonsten ska nå samma internationella framgång som exempelvis musik- och gamingindustrin.

Detta året har även mässan tagit steget ut från Liljewalchs salonger och presenterar även en skulpturutställning på Blå Portens innergård. Market Extended består av flera stora verk som gör sig som bäst utomhus knyter ihop säcken för mässans dynamiska program. Market Talks och Market Extended kräver inte biljett, utan är gratis för alla som önskar att ta del av samtalen och skulpturparken.

Market Art Fair pågår från den 29 april till den 1 maj.

 

 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!