Gröna krogar

16:29 11 May 2012

Det är inte bara modernt utan något av en hygienfaktor för samtida krogar att ha någon form av miljötänk. Närodlade råvaror och säsongsstyrda menyer är mer regel än undantag. Du ska som krögare inte bara ha ett grönt tänk i allt du gör, för att helt vara i tiden ska du helst också komplettera restaurangverksamheten med en bakficka i form av en ekobutik. Men att vara grön behöver givetvis inte betyda att man endast serverar vegetarianer. 

Motwalls
Roslagsgatan 20, tel 08 - 519 42 300, motwalls.se
Hållbarheten på svanenmärkta restaurang Motwalls är genomgående i allt från personalens förkläden till lokal och inredning. Menyn består av närodlade produkter och finns endast digitalt. Till och med färgen på väggarna är miljömärkt. Restaurangen har även en butik i anslutning till lokalen.
Öppet: mån–tors 11.30–10.00, fre 11.30–01.00, lör 12–01, sön 12–21


Skebo Herrgård
Brobyvägen 18, tel 0175-737 00, skeboherrgard.se
Hjortar från eget hägn och egna jaktmarker. Granskott, kantareller och bär från Skeboskogarna. Skebo Herrgård tar begreppet närodlat ett steg längre och reder sig som ett självförsörjande ekosystem ute i Roslagens marker. Restaurangen är ibland abonnerad så boka i förväg för att vara säker på att få bord.
Öppet: året runt mån–lör

Mistral
Sockenvägen 529, tel 08 - 10 12 24, mistral.se
Om Djurets matlagningsfilosofi är att ta vara på varje del av en art bygger Mistrals dito på att få ut det yppersta av varje säsongs råvara. Tillsammans med lokala odlare, småskaliga uppfödare och biodynamiska vinmakare gör restaurangen allt för att visa sin kärlek till jorden och dess frukter.
Öppet: tis–lör från 18

Lao Wai
Luntmakargatan 74, tel 673 78 00, laowai.se
I hjärtat av Stockholms chinatown ligger den vegetariska pärlan Lao Wai. Här serveras kinesisk vegetariskt och veganskt med allt ifrån tofu till sojakyckling och sojascampi.
Öppet: tis–lör 17.30–22.00

Skansholmen Sjökrog och Marina
Mörkö, tel 08 551 550 66, skansholmen.se
Nära Skanssundets färjeläge på Mörkös norra sida hittar man den ekologiska restaurangen Skansholmen Sjökrog och Marina med tillhörande ekobutik. 1998 fick Skansholmen som första krog sedan 1868 tillstånd att bränna och servera sitt eget brännvin, som bland annat smaksätts med Mörköhonung.
Öppet: alla dagar 12–23

Restaurang Jonas
Fleminggatan 39, tel 08 - 650 22 20, restaurang-jonas.se
På uppmärksammade Jonas Lundgrens restaurang odlas örter och växter på väggen i restauranglokalen. Örterna klipps direkt från väggen och används i matlagningen.
Öppet: tis–lör 18–23

Djuret
Lilla Nygatan 5, tel: 08-506 400 84, djuret.se
Hur kan en så renodlad köttrestaurang räknas som grön tänker ni. På Djuret manifesterar sig det ekologiska tänket i ambitionen att ta vara på varje del av månadens djur, inget ska gå till spillo. När Djuret har sommarstängt öppnar istället innergården och trädgårdsgrillen Svinet.
Öppet: mån–lör 17.30–00.00

Hermans
Fjällgatan 23B, tel 08 643 94 80, hermans.se
I mer än 15 år har Hermans slagit knut på sig själva för att bevisa tesen att vegetarisk mat inte behöver vara lika med tråkig. Vackert belägen på Fjällgatans höjder med utsikt över Stockholms inlopp.
Öppet: mån–sön 11–21
Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!