Festivalsäkerhet: Sweden Rock Festival

08:00 23 Feb 2016

POLISENS STATISTIK

2014: 4-7 juni.

14 misshandel
31 fickstöld
59 stölder
4 skadegörelse
2 smitning
50 förlorat gods
1 olovligt förfogande
1 våld mot tjänsteman
6 brott mot knivlagen
20 narkotikabrott
1 dopingbrott
1 brott mot alkohollagen
1 övrigt brott

2015: 3–6 juni.
10 misshandel
1 olaga hot
4 ofredande
1 ärekränkningsbrott
33 fickstölder
58 stöld
2 skadegörelse
2 smitning
74 förlorat gods
2 våldsamt motstånd
1 brott mot knivlagen
4 narkotikabrott
3 övriga brott

Läs även: Polisens statistik över de andra svenska festivalerna.

SOFIA LINDQVIST LACIANAI, Marknads- och kommunikationschef Sweden Rock Festival

Hur jobbar ni för att era besökare ska känna sig och vara säkra?
Säkerhet har under många år varit ett av våra högst prioriterade arbetsområden, och vi lägger stort fokus på förebyggande säkerhetsarbete. Vi i Sweden Rock-ledningen har ett kontinuerligt och nära samarbete med Polis, Räddningstjänst och andra myndigheter som är berörda av säkerhetsfrågorna. Tillsammans med dom gör vi efter varje festival uppföljningar, riskanalyser och planer för vad som behöver ändras till nästa gång. På så sätt förbättras festivalens säkerhet för varje år.

Vilka är de vanligaste brotten som begås i samband med er festival? Och hur hjälper ni de utsatta?
Sweden Rock har väldigt få våldsbrott över huvud taget. Förlorade saker och enstaka slagsmål är det som förekommer. En stor styrka ordningsvakter, poliser, myndigheter, sjukvård och publikvärdar finns på plats på festivalen för att bistå alla som på något sätt behöver hjälp.

Har ni sett någon ökning av brottslighet de senaste åren?
Nej, 2015 var enligt både Polisens och vår egen uppföljning det allra lugnaste året hittills. Det fanns inte några anmälningar alls om sexuella ofredanden på festivalområdet. Vi tror att detta delvis hänger ihop med att Sweden Rock är en betalfestival, där publiken som väljer att köpa biljett gör det för att lyssna på musik och ha trevligt med likasinnade. Sweden Rock har dessutom en mogen målgrupp åldersmässigt (snittålder 39 år), och är känd för sin anda av vänlighet och gemytlighet.

Kommer ni höja säkerheten inför årets upplaga med tanke på den senaste tidens diskussioner?
I samråd med Polisen och övriga myndigheter följer vi alltid säkerhetsläget kontinuerligt, och insatsen 2016 kommer att anpassas efter det aktuella läge som anses råda inför festivalen.

På vilket sätt tror du att ni kan utveckla ert arbete för att minska risken att kvinnor blir utsatta för alla typer av sexuellt våld medan de besöker er?
Personsäkerhet vid stora publika evenemang är en mycket komplex fråga. I vårt löpande och systematiska säkerhetsarbete ser vi inte kvinnors säkerhet som en isolerad frågeställning, utan som en del i ett övergripande säkerhetsarbetet. Vår tydliga ambition är att hela tiden, år för år, höja nivån på personsäkerheten.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!