Foto: Annika von Sydow

Färgsprakande Gigafood flyttar in till Stockholmsverken

12:13 5 Mar 2019

Med en bakgrund inom artisteri och skådespeleri växte intresset för klimat och vegansk kost fram. Det resulterade i att Ida Högberg grundade cateringföretaget Gigafood, som snart flyttar in i sin första café- och take-away restaurang i det nyrenoverade Stockholmsverken.

Mitt i Södermalms hjärta har ett stort industrikvarter stått tomt fram tills AMF Fastigheter bestämde sig för att rusta upp stället. Syftet bakom den nya renoveringen av Stockholmsverken är att skapa en publik plats för spännande bolag och restauranger. En av dessa är Gigafood.
– Vi har fungerat som ett cateringföretag sedan mars 2017 och levererat till event och konferenser till ett väldigt brett segment av företag, från Spotify till Filippa K. För ungefär ett år sedan så bestämde vi oss för att det var dags att börja leta efter vår första cafélokal. Vi kände att Stockholmsverken har den här innovativa, moderna och hållbara profileringen, vilket var helt rätt för oss, säger Ida Högberg.

"Vårt matkoncept flirtar inte så mycket med en vegansk gryta al'a sjuttiotal utan är färgglad, sprakande och visuell. Vi tror det visuella är en viktig del för att uppdatera bilden av vad vegansk mat kan vara. Det är nog konstnären inom mig som tycker det också."

Från att ha arbetat i produktionsteam, stått på scen och skådespelat i långfilm utvecklades ännu en konstform för Ida Högberg. På ett veganskt café i Malmö introducerades en helt ny matkultur fylld av smak och färg. Det ledde i sin tur till att Ida Högberg gick en utbildning inom hållbarhet, matlagning och näringslära i Florida.
– Detta var 2013 och idag pratar vi ju ganska mycket om det här men debatten var inte alls lika mycket på tapeten just då. Jag fick en rejäl wake-up call och kände att det här är ju helt vansinnigt, vad håller vi på med, vi kör slut på jordens resurser. Det finns massa annat jätteroligt att äta och det känns som att ingen upptäckt det än. Jag blev ganska ledsen och tung där ett tag. Jag undrade vad jag skulle göra, och där föddes ett väldigt starkt engagemang kring att jag ville börja jobba med dessa frågor och sprida medvetenhet och inspiration om det här, fortsätter hon.

Konceptet satsar på hållbarhet i alla aspekter, från hållbara material i inredning till förpackningar och leverans. Inredningen kommer vara portabel för att smidigt kunna möbleras om då Gigafood även ska anordna events inom hållbar utveckling.
– Under kvällarna ska vi bjuda in till inspirationsföreläsningar, podinspelningar, bokreleaser och annat som resonerar med vår filosofi. Saker vi vill lyfta i hållbarhetens tecken. Det behöver inte alltid vara kopplat till mat utan det är tänket som vi står och brinner för. Sedan kommer vi också hålla i matlagningskurser för både företag och privatpersoner som vill lära sig mer om vegansk mat, säger Ida Högberg. 

Successivt kommer fler företag inom bland annat spelutveckling, design och it att öppna i Stockholmsverken som snart är färdigrenoverat. Tvärs över gatan kommer coworking företaget The Park flytta och fördubbla sin yta till ca 4000 kvm med en öppen lounge och café del som vätter ut mot gatan. 

– Själva fasaden utanför har vi försökt göra en varsam uppryckning av som låter restauranger som Idas skina igenom. Vi ser till att fräscha upp, addera mer tegel, byta ut glaspartier så det blir mer öppet, helt och rent. Vi tar ett större helhetsgrepp om kvarteret. Vi har en konstnär som skapat ett plåtmönster som hon sätter på hela fasaden, säger Marcus Hallberg som är marknad och kommunikationsansvarig för AMF Fastigheter.

Marcus Hallberg och Ida Högberg

Stockholmsverken omfattar två kvarter, fyra byggnader, två innergårdar och ett torg. Det är ett av Södermalms klassiska industrikvarter i korsningen Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan.

Gigafood blir ett av de första företagen som öppnar i Stockholmsverken den 25 mars.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!