En ny epok på Möllan

15:19 25 Nov 2009

Möllevången har exploderat av nya klubbar men i matväg har det stått still. Det kanske krävdes någon som aldrig satt sin fot i en restaurang för att något helt nytt skulle dyka upp. Och det kanske krävdes en av Malmös bästa kockar för att höja ribban.

Tre engagerade killar med helt olika bakgrund har öppnat Möllans nya krog, Belle Epoque. Att Martin Jönsson är art director syns på den vackra menyn som kommer i form av en gammal bok. Att Fredrik Weikle är möbelsnickare syns på de genomarbetade möblerna och detaljrika listerna. Och att Adrian Ndreca har drivit krog tidigare är förmodligen en förutsättning för att det ska fungera alls. Belle Epoque är ett intimt barhäng och varje kväll finns en dj på plats. Dessutom har de fått tag på en av Malmös mest framstående kockar, August Lill. Det kan vara en av anledningarna till att krogen redan har ett rykte om sig för sin mat och har fullbokat varje kväll.
Martin, hur kom ni på det här?
–En kväll för längesedan satt jag och Fredrik på Carib och pratade om att skapa ett ställe med den där riktigt bra känslan, där man kan äta gott men billigt. Ett stammisställe men inte ett hak. När Adrian frågade om vi var intresserade kändes det mest som en dröm. Nu känns det som om vi bor ihop. Vi ville göra något med en unik stil, det var viktigt för oss, och vi ville ge Malmö flärd utan att vara en finkrog.
Jag tycker att stället har en hemmakänsla. Berätta om stilen.
–Då har vi lyckats! Vi ritade designen på två dagar och inspirationen kommer från ett dragspel (Martin pekar på baren). Fredrik är möbelstickare och bidrog med träseendet och det har varit fantastiskt att jobba tillsammans med honom och kunna göra det här.
August Lill, vad har då maten för stil?
–Jag använder svenska smaker, vi har fantastiska råvaror. Eftersom vi har stängt tre dagar i veckan har jag mycket tid till planering och kan åka ut till skogen och plocka örter och jobba med leverantörerna, något som är viktigt. Vi byter ut menyn nästan varje dag och genom att utgå från vad mina leverantörer har kan jag alltid ha bra råvaror. Jag kommer att jobba mycket med olika tekniker och jag lagar ekonomiskt. Det vill säga att vi använder hela delar av köttet, och blir något över används det till en annan rätt.
Du har varit kökschef på Operagrillen och kommer senast från franska La Gazetta. Hur hamnade du här?
–Jag vill ha total frihet och fullt förtroende vilket jag har fått och det är en unik möjlighet. Det märks när man går ut och äter om det är en kock som får bestämma över menyn själv. Jag har fått vara med och bygga köket efter hur jag vill ha det, det är en otrolig lyx att få vara med och bygga köket från början. Att kunna peka på var jag vill ha sakerna är som en våt dröm.

Södra Skolgatan 43, 040 97 39 90.
Öppet: ons–lör 18–01.
 

 Karin Ericson

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!