Montezuma använde det för att kåta upp sig och The Rolling Stones snortade det. Nu har en ny innedrog dykt upp på Berlins klubbar. Men kan man verkligen bli hög på choklad? Och vem kommer på idén att snorta kakao?
– Traditionella droger har haft sin tid, säger Meagan Gorbett när vi möter henne hemma i lägenheten på Kastanienallee i Berlin, där kristaller samsas med drömfångare och vävda mattor från Nicaragua.
– Jag vet många på Berlins klubbscen som börjat dra ner på droger och tar kakao i stället. Vissa har med sig bönor att tugga på när de går ut. Med kakao slipper du baksmällan, säger den amerikanska kakaogurun och gräver fram en platta hårdnad rå kakaomassa i coffee table-bokstorlek ur en låda i köket.
– Jag har tur, en polare till mig är the dealer i Europa av kakao från Indonesien. Han hookar upp mig, förklarar hon medan hon tänder upp gasspisen med en engångständare och placerar en kastrull över flamman.
Sedan hon var med och grundade Berlinklubben Lucid har Meagan introducerat kakao som förstärkare av sinnesintryck för hundratals klubbkids. Som utbildad massös och house-DJ anordnar hon ceremonier där kakao kombineras med massager och dansmeditationer. När vi ses har hon precis blivit inbjuden att dra ner till Ibiza några dagar senare för att hålla i kakaoceremonier på festivalen Habitas.
– Det är så jävla galet, mina idoler spelar liksom där. Jag är så sjukt peppad! Grejen är att jag aldrig riktigt fallit för så kallade “nyktra” fester för att musiken alltid varit så fucking dålig. Lucid ska fungera som en bro till en ny upplevelse, men då är det skitviktigt att musiken är riktigt bra, förklarar Meagan medan hon rör i kastrullen.
Där många knaprar fermenterade bönor eller snortar malen råkakao serverar Meagan medlet i flytande form. Men det är knappast vilken kopp varm choklad som helst vi talar om.
– En ceremoniell dos kakao ligger på runt 25-50 gram per person. Över 50 gram kan man bli illamående och få huvudvärk av. Jag brukar köra på 40 gram. Det är då man får fulla effekten av medicinen – för det är vad jag kallar det, säger Meagan.
Efter att den smälta kakaomassan blandats ut med vatten och havremjölk och kryddats med chili, agave och kanel serveras vi den bittra brygden i tekoppar av porslin. Kryddorna våldför sig direkt på tungan.
– Chili gör att kakaon kommer in i ditt blodflöde snabbare. Kakaon får mer blod att pumpas runt i kroppen och det påverkar hjärtat, förklarar vår guide innan hon leder oss i en enkel meditation som ska få våra sinnen att öppna sig för kakaons påverkan.
Att rå kakao innehåller en mängd trevliga substanser är vetenskapligt dokumenterat. Den har rejält med järn och magnesium – en brist hos många – och innehåller både humörhöjaren anandamid och monoaminoxidashämmare, som används i läkemedel mot depression. Fenetylamin (PEA) får pulsen att öka och teobromin stimulerar nervsystemet och utvidgar blodådrorna.
– Vad man brukar känna är att man får mer energi. Du flyter lite mer ovanpå och känner dig lite skön. Kakao har kvaliteter som liknar dem hos droger, men effekten är väldigt subtil, det är inte som att du drar iväg på någon tripp. Kakao är inte psykoaktivt, förklarar Meagan medan vi inväntar effekten av vår dos.
En som möjligtvis kan ges äran för idén om att knarka kakao är den belgiska chocolatiern Dominique Persoone.
– Det var när The Rolling Stones var på Europaturné och skulle ha en födelsedagsfest i Bryssel. Två av deras fruar ringde mig och bad mig skapa en meny för festen och baka in några överraskningar. Det var så jag kom på chokladsnortaren, berättar han på telefon från sin chokladfabrik i Antwerpen.
Grundaren av hyllade The Chocolate Line är lika känd för sina oortodoxa idéer och nyskapande chokladkreationer som för samarbeten med Michelinkockar som Alex Atala. Till Rolling Stones-festen kläckte han den briljanta idén om en maskin som katapulterar kakaopulver upp i näsan.
– Vi blandade ren kakao med mint och ingefära för att öppna upp näsan och få chokladsmaken att sitta i en stund medan de åt sin dessert. Nästa dag nämnde bandet “chokladlinan” de dragit i intervjuer och snart ville alla ha en apparat, berättar Persoone.
"Montezuma var beroende av choklad, mest för att han trodde att han blev kåtare av det."
Efterfrågan ledde till att maskinen sattes i produktion och i dag har den sålts över 25 000 exemplar. Många går till klubbar i hela världen. Att snorta kakao är inget han själv gör regelbundet, men egentligen är skillnaden inte så stor från hur man använde sig av kakaon i de uråldriga kulturerna i Sydamerika, menar Persoone:
– Mayaindianerna tog kakao inför strider och Montezuma var beroende av choklad, mest för att han trodde att han blev kåtare av det. Koncentrerad kakao är lite som att dricka tio espressos. Så varför inte?
Inte helt oväntat har chokladsnortaren även korsat Meagans väg.
– Visst, jag har testat det som en ball grej. Men kakao är en bra grej bara om man använder det medvetet, inte som tanklös konsumtion, säger hon.
I lägenheten på Kastanienallee är stämningen skönt avslappnad efter meditation och varm choklad, men någon direkt påverkan har vi svårt att övertyga oss om. Trots det vill Meagan hävda att kakao kan ge starka kickar.
– Kakao lösgör dig från din arbetande hjärna och skapar kontakt med kroppen och dina känslor, det är en kraftfullt frigörande upplevelse. Den öppnar portarna till din kreativitet. Jag tar alltid kakao innan jag dj:ar eller gör en mix. Och många tar det innan sex, med tanke på blodflödet och allt det där, förklarar hon medan hon samlar ihop de urdruckna kopparna.
Helst skulle hon se att stora Berlinklubbar som Kater Blau smällde upp bås med kakaoförsäljning på söndagar som ett alternativ till starkare grejer. Det hade gjort succé, tror hon.
– Jag tror att vi står inför ett skifte där folk vill vara mer grundade och få kontakt med sitt inre på ett annat vis. Jag kan nog upplevas lite som en predikare på klubbar, men när jag ser folk ta droger kan jag inte låta bli ibland – ”ta kakao istället!”.
Läs även: Cannabis Couture – om gentrifieringen av marijuana.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2016.