Den (o)väntade angoraskandalen

14:22 31 Jan 2014

angora.jpg

”Hårigt.” ”Den luddiga pälsjackan.” ”Sexy Beasts.” Så lät trendrapporterna 2013, vilket har varit ett av pälsmodets starkaste år. Varenda trendrapport jag har snubblat över under hösten 2013 har garanterat mig en trendkorrekt look om jag ikläder mig någon form av päls eller någonting allmänt fluffigt. ”Hårigt” i alla dess färger och former har cirkulerat på nästan alla AW13-visningar liksom överallt på gatan. Det har varit ett odiskret frosseri i allt som kan kallas luddigt. Hösten 2013 verkar ha lidit av en obotlig djurfetisch, det är därför ingen slump att det just detta år dök upp en hjärtskärande skandalvideo som avslöjade hur produktionen av de mycket fluffiga och trendriktiga plaggen i angoraull ser ut

Innan årsskiftet publicerade djurrättsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) en brutal video på lidande och skrikande angorakaniner. PETA har smygfilmat på kinesiska pälsfarmar vilket ger en möjligheten att se hur angoraullen där produceras. I videon får vi oredigerat se hur angorakaniner binds upp i sina bak- och framben samtidigt som en person skoningslöst rycker bort all kaninens päls i knytnävsstora tussar. Majoriteten av all angoraull i den globala modeindustrin kommer från just Kina och dessa fabriker. Kina må stå för största delen av produktionen av angoraullen, men vem är det egentligen som beställer och efterfrågar den? Det är en fråga vi alla vet svaret på – modeföretagen och modekonsumenterna.

Modeföretag liksom privatpersoner har i en mängd olika artiklar och på diverse sociala medier uttryckt sig om att vara chockade och illa berörda av angorakaninernas tragiska situation. Skandalvideon har minst sagt rört om i grytan och har definitivt fått folk att reagera. Det är sorgligt att dessa förhållanden måste avslöjas, att det inte finns ett intresse att redan innan en skandal ställa sig frågan vart angoraullen kommer ifrån och hur den kan vara så billig? Det är inte en hemlighet att massproduktion just massproducerar eller att ull är just ull. Vi tycks ta oss rätten att moralisera och förfära oss över kaninernas situation, som om vi inte kunnat hjälpa den. Hur trodde vi egentligen att pälsen tas av kaninerna? Kanske att någon mysig person använde en liten hårborste och försiktigt borstade av all päls samtidigt som en annan gosis strök den över huvudet?

Resultatet av dessa trenduppmaningar och trendföljningar har minst sagt varit osnyggt. Flera stora företag har givetvis valt att göra sig av med och ta avstånd från den kinesiska angoraullen i samband med detta avslöjande. Men någon medalj hade jag inte tänkt dela ut för det. Stella McCartney, som är ett av de få stora modeföretag som valt att helt ta avstånd från både päls och läder, är även ett av de företagen som har använt sig flitigt av angoraull i sina kollektioner. Det är intressant, och väldigt sorgligt, att ett företag som har ett kritiskt förhållningssätt till läder och päls inte heller bemödat tänka på hur produktionen av sina (djur)material ser ut.

Vi konsumerar helt ohämmat tills vi blir påkomna, modehusen producerar helt okritiskt tills de blir avslöjade. Djuren får tydligen gärna lida i tystnad så länge ingen ställer några frågor eller bryr sig om att göra någon research. Det verkar vara först när vi blir gnuggade i ansiktet med en skandal som vi moraliserar och tänker till. Det är självklart bra att företagen och konsumenterna reagerar men det är skamligt att det inträffar när skadan redan är skedd. En bör alltid ställa sig frågan var material, speciellt när de är producerade av djur, kommer ifrån.


Tre alternativ till nya pälsar
Om det är så att du känner att du inte klarar dig utan dina luddiga och håriga avlidna vänner, är ett alternativ att införskaffa en vän som redan funnits till ett tag och blivit dumpad. Jag uppmanar alla flufftokiga att vända sig till second hand-affärer som tar vara på människors gamla misstag istället för att göra nya.
Här är några tips på landets bästa second hand-affärer som säljer håriga gamla själar:

 

Zak Second Hand

Hornsgatan 75 i Stockholm

I denna lilla butik hittar du en massa pälsjackor. Korta, långa, stora och små som alla ser helt nya ut och kostar nästan ingenting. 

 

Miss Ragtime

Magasinsgatan 15 i Göteborg 

Här hittar du, i en mycket trevlig miljö, noga utvalda plagg av hög kvalitet. 

Du hittar pälsar i gott skick från fyrtio-, femtio- och sjuttiotalet. Det är lite högre priser, men allt är i toppskick.

 

Mani Second Hand

Kärleksgatan 4 i Malmö

I den här välsorterade butiken på två våningar finns det gott om fina vintageplagg till humana priser. Det finns noga utvalda pälsar från tjugo- till sjuttiotal i varierande prisklass.


Denna text publicerades även i Nöjesguiden #1.
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!