De har Sveriges minst attraktiva jobb

12:44 25 Jan 2018

Vi har pratat med fem personer som har jobben som ingen vill ha.

Enligt Sveriges akademikers centralorganisations (SACO) årliga rapport om arbetsmarknaden för akademikeryrken är arbetsterapeut, gymnasielärare, planeringsarkitekt, kemist och audionom fem av de yrkena där det råder absolut minst konkurrens om jobben 2018. Därför har vi frågat fem personer som har just de jobben varför de jobbar med något som ingen annan är intresserad av.


Arbetsterapeut
Joakim Niklasson, Blekingesjukhuset


Vad är det bästa med ditt jobb?  
– Variationen. Man får jobba teambaserat, så man känner sig sjukt viktig då alla är beroende av varandra. Det finns ju extrema utvecklingsmöjligheter och landstinget skriker att man ska vidareutveckla sig. Det kommer ju bli bättre och bättre både nemässigt och utvecklingsmässigt.  

Varför tror du ingen vill ha ditt jobb? 
– I grund och botten tänker folk att inom vården är det många gånger saker som inte är så jäkla kul. Det ska vara ett kall. Man måste hjälpa människor. Att det inte finns någon annan mening än att man ska hjälpa folk. Absolut är det bra, men det finns så mycket mer att utveckla. Om man inte gillar att jobba med människor det vill sägaRent lönemässigt ligger vi bra till. 

Vad hade du valt för yrke om du inte jobbade med det du gör?  
– Det finns så jävla mycket som är kul. Men jag har inte gått utanför omvårdnadsbiten. Det är något speciellt med att känna att man är effektiv. Kanske sjukgymnast för det är ganska likt.  

Vad har du att säga till folk som tycker ditt jobb verkar tråkigt? 
– Lönerna är på väg upp. Vi tar mer och mer plats. Du kan jobba på skola eller försäkringskassan - det är inte bara egenföretagare som gör det. Många vet nog inte vad man gör.  

Skulle du rekommendera till jobb till någon annan?  
– Absolut. Med tanke på hur det ser ut nu. Det är på grund av lönen som folk inte vill jobba här, men det går uppåt. Gymnasielärare i yrkesämnen
Bengt Sundberg, lärare på Stockholms Hotell- och Restaurangskola


Vad är det bästa med ditt jobb? 
– Att få jobba med ungdomar, man får mycket energi av att jobba med ungdomar och det känns som att man håller sig hyfsat ung själv också. Sedan så är det en extra bonus att få jobba med elever som verkligen är intresserade av det de läser. 

Varför tror du ingen vill ha ditt jobb? 
– Innan jag började som lärare så trodde jag att det bara var en massa odågor som gick i skolan och jag tror att det är många som har samma fördomar som jag hade. Nu vet jag att det inte är så. Självklart så finns det jobbiga elever men de trevliga är betydligt fler. 

Vad hade du valt för yrke om du inte jobbade med det du gör? 
– Då hade jag nog jobbat kvar på krogen. 

Skulle du rekommendera ditt jobb till någon annan?  
– Självklart! Det behövs massor av yrkeslärare, som jag sa tidigare, det är inte bara jobbiga ungar i skolan. 

Vad har du att säga till folk som tycker ditt jobb verkar tråkigt? 
– Visst finns det avigsidor, men säg ett arbete som inte har sina ups and downs. Sedan så får man inte glömma jul, påsk- och sommarloven. Planeringsarkitekt 
Helena Holst, Länsstyrelserna

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att bidra till en hållbar samhällsutveckling för framtiden och att det är betydelsefullt för alla. Och att man jobbar med stor bredd. Infrastruktur, klimatförändringar, riksintressen, grönstrukturi stor och liten skala, en dag jobbar man med en villa, en annan dag med en översiktlig planering för hela länet. Det är en stor bredd och det är komplext. Även att det inkluderar att man måste gå på djupet i juridiken och rättsfall och kombinera det med estetiska, frågor såsom landskapsbilder och gestaltning. Det är högt och lågt. 

Varför tror du ingen vill ha ditt jobb?  
– Därför att vi har ett högt bostadstryck. Det krävs mycket bostäder just nu. Och för att politiken trycker på för ökad produktion av bostäder snabbt. Politiken driver att det ska byggas mycket bostäder och samtidigt värna om allmänna intressen, vilket kan stå i konflikt med varandra. Den fysiska planeringen har blivit väldigt komplex och bedömningarna kan vara svåra. Samtidigt som vi bygger snabbt, ska vi ha en kvalité på de bostäder vi bygger. Vi bygger mycket infrastruktur, järnvägar, pendeltåg, vägar, tunnlar, överdäckningar och nya tunnelbanesträckningar. Tunnelbaneavtalet visar på det exempelvis.  

Vad hade du valt för yrke om du inte jobbade med det du gör?   
– Jag hade inte velat jobba med något annat. 

Vad har du att säga till folk som tycker ditt jobb verkar tråkigt?
– Vilket annat jobb skulle bidra till en hållbar samhällsutvecklinför våra egna barn? Se till att vi bor i en fin miljö, bygga bostäder, hjälpa oss pendla, resa och leva ett bra liv i våra täta städer, på glesa landsbygden eller på en ö i skärgården? Vilken annat jobb kan bidra till det på ett bättre sätt? 

Skulle du rekommendera till jobb till någon annan? 
– Ja. 


Kemist 
Sara Wahlberg, Karlstads universitet

Vad är det bästa med ditt jobb? 
– Det bästa är att få jobba med att försöka förstå hur världen fungerar. Att få se hur ämnen reagerar med varandra och omvandlas. Även att andra får se hur detta funkar i läkemedel eller hur man får till de bästa bullarna. Det är bland det coolaste som finns. Det bästa med mitt jobb är att jag får göra det som jag tycker är roligast.

Varför tror du ingen vill ha ditt jobb? 
– Jag har ställt mig samma fråga. Det har ett rykte att vara ointressant eller svårt och "inte för mig", när det egentligen handlar om att vi ska förstå hur samhället fungerar och hur våra kroppar fungerar. Jag tror att det fått ett oförtjänt dåligt rykte. Kemi är egentligen inte svårare än något annat ämne. 

Vad hade du valt för yrke om du inte jobbade med det du gör?  
– Något hantverksmässigt, tänker jag. Det jag gör idag är ett hantverk. Naturvetenskap och kemi är ett hantverk. Kemi är ju inte bra att tänka utan även mycket att göra. Du bygger och testar dig fram. Kemin finns överallt i vår vardag. I skummet på ölen eller i kaffet som blir svagt eller starkt. Kemin finns där oavsett. 

Vad har du att säga till folk som tycker ditt jobb verkar tråkigt? 
– Jag tycker det vore glädjande att se fler som vågar sin in i den här världen. Kemi är inte svårt men kräver nyfikenhet och lite tid. Synd att inte fler tar chansen. Det har också att göra med bilden man har av kemin. Att det skulle vara svårt och ointressant stämmer inte riktigt överens med verkligheten. Var och en ska söka det den tycker är mest intressant, men det skulle vara roligt om fler skulle vilja utbilda sig till kemister. Vi behövs ju överallt. Det är ett väldigt brett område. 

Skulle du rekommendera till jobb till någon annan?  
– Varje dag i veckanInga som helst tveksamheter. För den nyfikne är kemist ett yrke att fundera kring. 


Audionom
Elin Björkegren, Audika


Vad är det bästa med ditt jobb? 
– Det är nog att hjälpa människor.  

Varför tror du ingen vill ha ditt jobb? 
– Det är ett ganska okänt yrke. Gemene man kommer inte i kontakt med audionomyrket. De flesta är ju äldre.  

Vad hade du valt för yrke om du inte jobbade med det du gör?  
– Det är svårt att svara på. Absolut ett yrke som innebär kontakt med människor.

Vad har du att säga till folk som tycker ditt jobb verkar tråkigt? 
– Drivkraften är ju att hjälpa folk och att känna att man gör skillnad. Det går inte att jämföra med något annat. Det är det som driver en till att göra ett bättre jobb hela tiden.

Skulle du rekommendera till jobb till någon annan?  
– Ja, det skulle jag absolut göra. Om det är en person som skulle trivas med det, för det är speciellt. Det är mycket pedagogik kombinerat med vård och teknik. Gillar man den kombinationen så tycker jag det absolut 

Läs även: "Därför får inte SVT:s programledare spela in porr"

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!