Foto: Yannick Lagher

Cocktails och livepiano på Bar Brahe

15:26 26 Jan 2022

Hotell Reisen, vad är det? En turistfälla i nedgången Barockstil, väl? Fel, fel, fel.

Är du inte född innan 1985 finns en överhängande risk att du gått miste om storhetstiden på Skeppsbron 12 i Gamla Stan. Hotellet Reisen har anor från 1800-talet och har agerat logi åt flotta gäster sedan dess. 2003 var dåvarande Reisens pianobar hetast i Stockholm. Men stadens festfolk dansade vidare och baren har glömts bort. Tills nu.

Bar Brahe är barens nya namn. Här ska pianotoner och välarbetade cocktails återskapa stämningen på Reisen. Den totalrenoverade lokalen med entré från Bredgränd fylls ut av en rejäl bardisk och mängder av sitthörnor. Mitt i rummet stoltserar pianobarens huvudpjäs, som i själva verket är en svart välpolerad öppen flygel. Inredningen går i mörka, mjuka träfärger och belysningen är dov.
– Känslan ska vara tjugotal, lite Great Gatsby, säger barchefen Victor Laursen som har arbetat fram en dryckeslista på samma tema.

Konceptet bygger på hantverksmässiga cocktails. Stämningen och drinkarna ska föra tanken till den amerikanska förbudstidens speak easy-barer. De lönnkrogar där cocktaildrickare samlades olovligt för att skåla.

Vad är godast på drinklistan?
– Först på listan ligger drinken Foreplay med mörk rom och lent aprikosskum. Det är en sann publikfriare, säger Victor.

Vilka blir barens stamgäster?
– Vi vill att stockholmarna ska hitta tillbaka till Reisen. Hotellet har de senaste åren mest dragit äldre turistande par. Med den nya baren hoppas vi locka den yngre lokala publiken, säger James Mckellar som är operativ chef på Reisen.
– Gamla Stan ligger perfekt mellan Södermalm och Norrmalm, med närhet till folk från alla stadsdelar, säger Victor Laursen.

Många minns den svunna tiden då lamporna gungade i takt till pianots melodier. I hotellets andra bar frågar gästerna ofta om den gamla pianobaren.
– Vi brukar få höra att det var Stockholms bästa ställe och att alla coola människor hängde där. Folk har längtat efter den här pianobaren, säger Victor Laursen.

Det är inte bara pianobaren som fått sig ett ansiktslyft på Reisen. Under 2021 blev hotellet en del av kedjan Hyatt Hotels. Därmed renoverades alla 144 rum. Hotellet gick från trestjärnigt till fem.
– Den nya standarden på hotellet lockar en ny typ av gäster. De förväntar sig hög kvalité och kommer trivas i vår pianobar, säger James.

Blir det dans på borden?
– Det kommer vara en härlig glad stämning. Man ska kunna komma hit efter att ha avslutat en middag men inte är redo för nattklubb, säger James.

Tanken är att pianot kommer gå varmt torsdagar, fredagar och lördagar. Öppettiderna är inte skrivna i sten. Tillståndet möjliggör stängningstiden 03, men till en början råder restriktionernas bestämmelser till 23.

Namnet Bar Brahe? Förklaringen blir uppenbar om du lyckas knipa en guldbiljett till barens undangömda rum, längst in i lokalen. Här går du rakt in i ångbåten S/S Per Brahes akter, byggd år 1908. Den exklusiva kulan öppnar när stämningen tillåter.

 

OM BAR BRAHE

Drick: signaturdrinken Foreplay med Zacapa 23 och aprikosskum. För den som vägrar cocktails finns öl, vin och alkoholfritt.

Ät: innan du kommer hit. Eller nagga på smårätter som burrata, råbiff och friterad kronärtskocka.

När? invigs torsdagen den 27 januari, därefter ons-lör 17-23.

Var? Bredgränd, ett stenkast från hotellets huvudentré på Skeppsbron 12.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!