Christos Neo tar över Glashuset

12:23 7 May 2018

I mitten på maj förvandlar Christos Neo Glashuset till en trädgård mitt i stan.

Skulle vi spola tillbaka tiden till 2010 hade vi funnit Christos Neo på Stockholms mest omtalade klubb eller event med en champagnedrink i handen, omringad av kändisar. Nu har han bytt ut klubbarna mot restauranglivet och ser snarare fram emot att ta ett glas rött och blicka ut över Skeppsholmen.
– Det kommer bli en oas mitt i stan, ett stenkast från Stureplan, beskriver han Glashuset som.

Christos möter mig i snickarbyxor utanför Glashuset en tisdag i maj. Han är mitt uppe i att göra om ett rum i byggnaden, som tidigare varit en bensinmack.
– Det är Sveriges första arkitektritade bensinmack. Peter Celsing, som ritat bland annat Kulturhuset på Sergels torg, står för ritningarna, ler han stort. Han visar mig hela byggnaden och berättar om sin vision om inredning och stämning för Glashuset. Varje liten detalj är noga planerad och genomtänkt. Jag frågar hur det gick till när han och Susanne Leuhusen bestämde sig för att köpa upp byggnaden och ändra konceptet.
– Det är en rätt rolig historia. Jag har varit intresserad av att köpa upp Glashuset sedan januari 2017 och har försökt hitta en partner att jobba med. De flesta blev avskräckta för det var för dyrt eller för att de inte förstod min vision med stället. Jag hade förlorat det två gånger redan, när jag till slut gav upp hoppet. Det var en fredag och mäklaren ville ha svar senast på måndag. Min kompis övertalade mig att gå ut och äta trots att jag var helt uppgiven och när vi satte oss på East, kom det fram en tjej till bordet. "Jag hoppas du tar hand om Glashuset nu", sa hon och pekade på mig med hela handen. "Det blir inget. Jag hittar ingen som vill finansiera det", svarade jag. "Inte? Behöver du någon som finansierar?" Undrade hon. Och dagen därpå visade jag henne stället. När hon lovade att hon var intresserad var jag fortfarande skeptisk och sa att när pengarna är på mitt konto är du med och finansierar. På måndagen satt jag i bilen med mäklaren och precis när han sagt att han kommer ge Glashuset till någon annan, fick jag ett sms. "Pengarna är på ditt konto", och vips så blev vi de nya ägarna.

Vad gäller menyn finns det något för den som är stor i maten såväl som den som gärna tar något mindre.
– Allt från snacks och mindre rätter till trerätters kommer att finnas. Det kommer att vara en vettig prissättning så det inte blir en turistfälla. Jag vill även höja standarden på Strandvägen så man får den kvalitén på maten som man förväntar sig. Färsk fisk och skaldjur kommer alltid att finnas på menyn. Även härliga grönsaker från små och stora gårdar. Vi har hela världen som inspiration till maten vi lagar. Tanken är att ha öppet året runt, för det är lika fint här på vintern som på sommaren.

Christos Neo spelar även golf.

Du håller på med både event och restaurang. Vilket är roligast?
– Med facit i hand så vet jag inte längre. Restaurang och event går mer eller mindre hand i hand så det är nog inte så konstigt att jag håller på med båda. Det är ju så kul. Det är nog roligare med event men mycket stressigare och mycket mer tidspress. Och efter en natt är allt över. Det är ju en lättnad samtidigt som det är lite tråkigt. Öppnar du en restaurang så är den ju kvar även efter invigningen.

Du har ju rest runt en del. Bland annat fotvandrat genom hela den Sydamerikanska kontinenten. Vad har du hämtat med dig från resorna?
– Ibland ingenting. Ibland väldigt mycket. När du reser själv långa perioder, vilket jag har gjort mycket, så genomgår du en ganska djup resa inom dig själv. Du exponerar styrkor och svagheter som du inte trodde du hade. Det är faktiskt svårt att vara med sig själv. Ofta när man ogillar andra så bottnar det i att du ogillar samma egenskaper hos dig själv, utan att du vet om det. En resa kan få dig att inse det. Men jag älskar att vara för mig själv. När man kindpussar 600 personer på olika tillställningar så är det väldigt skönt att vara för sig själv också.

Vad kan vi vänta oss av restaurangen?
– På utsidan ska jag ska klä fasaden i blommor och lampor så det glimmar mellan bladen. Det ska vara som en öppning till fest när man ser det på avstånd. Varmt och inbjudande. Ingen grupp ska ha exklusivitet. Varken turister eller folk från Stureplan. Inredningen kommer påminna lite om the Hamptons eller The Ivy i Chelsea Garden och vara lite mer åt det sydeuropeiska hållet. Nästan som en trädgård mitt i stan.

Glashuset öppnar i mitten på maj på Kajplats 18, Strandvägen.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2018.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Grus Grus

Att Grus Grus vid Odenplan bär släktskap med Tranan märks inte bara på läget, utan bland annat också namnet då detta är den latinska benämningen på fågeln.

Rawbata

Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!