Bäst i test?

13:02 27 Feb 2023

Hedda är fortfarande hetast i cocktailsverige. Men kommer hon att få behålla titeln som Sveriges bästa bartender när årets upplaga av BCA avgörs?

Hedda Bruce är ett självklart namn i den svenska cocktailbubblan. Men 2022 måste ändå klassas som hennes år. I april prisades hon som landets bästa bartender på branschgalan Bartenders’ Choice Awards. Innan konfettin var bortborstad ur den honungsblonda frisyren var det dags att ta emot nästa medalj, Bartendrarnas Bartender från Svenska Gastronomipriset. Hon avancerade till chefsposition i hemmabaren på Tjoget, som för övrigt placerade sig som nummer 71 på listan över världens bästa.

Hedda har har suttit som jurymedlem i drinktävlingar och varit på gästspel i bland annat Paris, Oslo och Aten. I januari 2023 nominerades hon igen i kategorien Sveriges bästa bartender. 

Vad innebar det att bli utsedd till Sveriges bästa bartender?
– Jag har nog fortfarande inte fattat det om jag ska vara ärlig. Att vinna ett sådant prestigefullt pris öppnar otroligt många dörrar. Det kan avgöra allt om man vill. Men man kan också skräddarsy hur mycket eller lite man vill göra av det. Jag har synts mycket under senaste året, varit aktiv och rest. Men framför allt har jag alltid älskat att vara hemma bakom baren på Tjoget.

Hon rör negroni med lätt hand. Ett lövtunt glas fylls med rödskimrande vätska, nyhackad is från krogens egen tillverkning samt en knivskarp apelsinklyfta. En bittersöt symfoni av gin, vermouth och Campari som har kallats ”alla bartenders inkörsport från tvåkomponentsgrogg till tyngre grejer”. Fast för Hedda började allt med Tequila.
– Jag gick från att inte kunna någonting om bar till att hoppa in på en spritutbildning. Jag åkte på en resa till Mexiko och fick se hantverket bakom Mezcal och Tequila. Det var en otroligt stark upplevelse som väckte mitt intresse och är ett minne jag alltid återkommer till.

Cocktailvärlden kan te sig märklig för den oinvigde. Branschen dras med rykten om usla arbetsgivare, låga löner och fri tillgång till sprit och droger. Många oroliga föräldrar har förfärat sett sina barn gå från extrajobbande diskplockare till bartenders på heltid. Vissa frågar sig varför någon människa självmant väljer att jobba sena kvällar i hög musik bland fulla gäster. Och ärligt talat; hur svårt är det egentligen att göra en god drink? Den som har mer insikt vet att arbetet bakom baren är en konstform som kräver högsta precision.

2010 samlades för första gången en jury av svenska bartenders för att nominera branschkollegor till en prisutdelning. Vinnare röstades fram och firades på en gala. Galan fick namnet Bartenders’ Choice Awards och har anordnats varje år sedan dess. 2017 inkluderades Danmark, Norge, Finland och Island och juryn består idag av 500 skickliga bartenders från de nordiska länderna. Initiativtagarna bakom galan var själva aktiva i branschen och ville skapa det mest prestigefyllda priset för barer att sträva efter. Men galan har också riktat ett välbehövligt strålkastarljus över barvärlden som annars alltid försvunnit till förmån för restauranger.

När Tjoget öppnade 2012 på Södermalm i Stockholm var området Hornstull, ”horan” på ”Knivsöder”, mitt under hipsterfiering. Platsen har idag gått från farlig till hipp, nästan så att det har blivit töntigt igen. Tjoget belönades direkt med utmärkelser och priser och var den första baren i Sverige att nämnas på den erkända listan över världens bästa barer, The World’s 50 best bars. Tjoget lyckas behålla marknadsandelar, och är fortfarande listade bland de hundra bästa, nu på plats 71.

Hedda jobbade tidigare i restaurangen Marie Laveaus stökiga cocktaildel Little Quarter på Hornsgatan, tills baren revs och såldes. I en bransch där kollegor hoppar från bar till bar med en snittanställningsperiod på åtta månader är hon en stabil spelare som stannat på Tjoget i fem år. Med den nya rollen som barchef lär hon dessutom bli kvar ett tag till. Hon räds inte att ta över rodret på den kultförklarade arbetsplatsen.

Hur fortsätter ni inspireras och ständigt ligga framkant?
– Vi har en ordentlig och tydlig grund för baren, det är jätteviktigt. Och vi som jobbar ser och uppskattar varandras arbete. Det stärker och utvecklar oss som team hela tiden. Min nya roll som barchef är sjukt spännande, det innebär mycket ansvar och ännu mer kreativitet. Vi jobbar med säsongsbetonade menyer som byts två gånger om året. På vintern går vi mot fylliga smaker och lagrad sprit och har en sida med bara varma drinkar. Sommarmenyn speglar mer det lätta och friska. Den har också fler drinkar med lägre alkohol.

Den rådande mästarinnan är inte från Stockholm. Hon är uppvuxen i en liten ort utanför Karlskrona.

Hur ser cocktailkulturen ut i Nättraby?
– 
Den är nog tyvärr ganska obefintlig fortfarande skulle jag säga. Det är en liten by så vill man ha drinkar får man åka in till stan Karlskrona. Eller plinga på hos mamma, hon är nog den enda som har koll på skillnaden mellan Sbagliato, Americano och Negroni. Hon kan nog också slänga ihop en ganska skaplig sådan av val.

Får Hedda Bruce behålla sin titel? Den 12 mars presenteras vinnarna av Bartenders’ Choice Awards 2023 på The Plant i Köpenhamn. Du hittar samtliga nomineringar på ng.se/bca.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Melanders Södermalm

Det var i början av förra året som det meddelades att Söderhallarna skulle renoveras inom en nära framtid, och majoriteten av de etableringar som huserar där behövde maka på sig. En av dessa var Melanders som befunnit sig på adressen sedan 1992. Sökandet efter nya lokaler sattes därmed igång och i slutet av samma år meddelades att Melanders istället tar över Södra Sällskapets lokaler på Åsögatan. 

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!