Är grönast verkligen skönast för din hud?

10:09 28 May 2015


Mandelolja, RMS Beauty och aloe vera-gel.

Spontant tänker man att allt som kategoriseras som “naturligt” är det bästa för oss, eller hur? Vad vi stoppar i oss, vad vi omger oss med, ju färre e- och tillsatta ämnen desto bättre. Och vem vill få i sig kemikalier i onödan? Nej, precis.

 

Nu är även naturlig hudvård större än någonsin, för självklart har trenden även spridit sig dit. Men är verkligen naturligt verkligen bättre för din hud? Är naturligt papayaextrakt bättre för din hud än de antioxidanter och c-vitamin-tillsatser som tas fram i labb?

Nu är jag ingen vetenskapsperson utan en väldigt glad amatör som läser på bäst hon kan, men jag tycker mig ändå kunna dra rätt logiska slutsatser utöver det jag läser av andra mer kloka. Ingredienser av naturligt ursprung är ju inte anpassade för huden eller framtagna för att vara tillämpade därefter. De används enbart för att de är naturliga, något som verkligen inte alltid är ett kvitto på att det faktiskt är bra för dig. Vissa produkter har ju ingredienser med extrakt från naturliga råvaror, men som ändå är behandlade och omgjorda på så vis att de ändå är anpassade till huden. Och där har vi något som jag köper mer. Men att något skulle vara bra för min hud enbart för att det är från naturen? Det är som att tro att något är bra för dig att äta bara för att det är från naturen – ursäkta, har ni sett Into The Wild?!

Bara en sån sak som doft är något jag tror de flesta som testat naturlig hudvård har reagerat på. Naturlig hudvård innehåller ofta mycket eteriska oljor, som kan dofta väldigt starkt. För de med känslig hud kan det vara direkt dåligt att kladda med sånt, och för mig med världens mest känsliga luktsinne betyder det bara att den naturliga oljan jag testade att ha till nattcremen höll mig halvt vaken hela natten…

Med detta sagt betyder det självklart inte att precis all naturlig hudvård är dålig för dig. Nej, detta är ingen vetenskaplig uppsats med en slutsats skriven i sten. Som det mesta med hudvård är svaret mer åt hållet: hitta det som funkar för dig! Jag tycker bara inte du ska svälja allt med hull och håll, speciellt eftersom “naturligt”, “raw” och “ekologiskt” är så himla i ropet numera.

Produkter med naturliga ingredienser som jag tycker håller måttet:

Aloe vera-gel

En beprövad klassiker som faktiskt funkar. Återfuktande, lugnande och svalkande efter att du solat funkar den bättre än alla andra after sun-lotions! Även om de allra flesta sådana innehåller (mer eller mindre behandlade) aloe vera-extrakt, tycker jag att hundraprocentig gel funkar absolut lika bra – och just när det funkar så pass bra känns det relevant och tryggt att använda naturlig hudvård, istället för ett likvärdigt som är boostat med vad som kan vara onödiga kemikalier.

 

Mandelolja
Återkommande på mina favoritlistor, mandeloljan är mild och extremt återfuktande framförallt under de torraste och kallaste perioderna. Kan användas över hela kroppen, håret, och ansiktet för att det ändå går in i huden så bra!

 

RMS Beauty
Ett makeupmärke vars hela grej är att ingredienserna är av naturligt urpsrung, raw och obehandlade. Men de lyckas fortfarande vara skonsamma och kännas superlyxiga på samma gång! Har allt ifrån egen kokosolja till skimrande highlighters och läppbalsam i flera roliga färger.

Läs också: Skönhetstips för dig som älskar smink men saknar pengar.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!