En överlevnadsguide för dig med acne

12:25 23 Sep 2015

Är du trött på att de ständiga tipsen, från människor med porslinshy, om hur du ska behandla din acne? Vad är det som får personer med felfri hy att tro att de spelar i samma lag som en? Nu får det vara slut på det. Vi har satt ihop en liten guide för dig med faktisk problemhy. 

Hur många gånger har jag slagit upp ett modemagasin och inte mötts av otaliga tips “för dig med acne”? Och hur många gånger har inte de tipsen involverat ord som tvål och vatten… 

Nej, jag har tröttnat på att folk med porslinshy ska "tipsa". Det är dags att någon som faktiskt har problemhy tar saken i egna händer. Därför har jag valt att sätta ihop en redig guide för oss som faktiskt lever ett liv tillsammans med konstant acne. 

För det första: det är inte skamligt att ha acne! Men det är inte heller roligt att vakna upp mitt i natten för att maniskt känna i ansiktet efter nya blemmor att mötas av i spegeln morgonen efter. 

Innan du som läser göttar ner dig i mina tips vill jag att du ska ha klart för dig att de inte kommer att få din acne att mirakulöst kapitulera, bli till stjärnstoft eller ge dig evigt liv. För er som känner att ni verkligen vill satsa på er hy och spendera mycket tid och resurser rekommenderar jag istället Kakans blogg och hennes sökande efter de perfekta produkterna. Men för dig som inte har råd med en portömning för 700 pix var och varannan vecka kommer här: min lilla guide till ett anständigt liv med problemhy

1. HITTA PRODUKTER DU TRIVS MED
Känn, lukta och se dig fram! Jag använder mig av tea tree-produkterna från The Body Shop som är ett bra budgetalternativ. Samma kollektion har även en bra BB-cream vilken jag använder som foundation. 

2. HITTA EN RUTIN
En ansiktsrutin är viktig för att balansen och hudens återfuktning ska upprätthållas. Det är alltid värt det. Att vakna upp morgonen efter och inte riskera röda/kliande ögon, fett eller torrt ansikte då man tvättat av sig kvällen innan, är guld. Om du är bakis är det en annan femma, då kan du kolla hit.

– Tvätta ansiktet morgon och kväll
Tvål och vatten går såklart bort. På kvällen använder jag först en ansiktstvätt, som får bort alla orenheter som stänger igen porerna. Badda ansiktet torrt med en handduk så riskerar vi inte att sårskorpor går upp eller att huden slits mer än nödvändigt. 

– Ansiktsskrubb/exfoliering
Om jag känner för det följer jag upp och masserar ansiktet med en skrubb. Känner du dig redo att exfoliera? Var beredd på att det tar tid för huden att vänja sig. Ge inte upp när din hud får utbrott efter första gångerna (där är jag nu). Känn efter och var väldigt noga med steg tre, det enda som egentligen betyder något.

– Återfukta
Att återfukta är nyckeln, tro mig. Låt inte ansiktet torka ut, då gör det sig självt ojligt för att kompensera. Återfukta morgon och kväll. Jag är i ett passionerat förhållande med fuktkrämen Propyless från Apoteket. Propyless är en mikrobiell fuktkräm, vilket betyder att den ska verka mot bakterier. Den lägger sig ovanpå huden och håller inne fukt under dagen – men om du är emot mineralolja är den inget för dig. Den innehåller också zink, som ska hjälpa till att återuppbygga huden och reparera ärrbildning. Du kan även äta zinktabletter för att hjälpa huden ytterligare på traven.

 

3. NÄR SJÄLVFÖRTROENDET SJÄLVDÖR
Hur många gånger om dagen tittar jag inte mig själv i spegeln och önskar att jag bara kunde ta tag i dörrhantaget till garderoben, gå in, och sen bo där inne tillsammans med casten från Monsters Inc för evigt? Jag tror inte att jag är den enda vars finnar haft ihjäl självförtroendet, men det finns vissa trick för att få självkänslan att göra comeback. 

– Du är inte ensam 
I en tysk studie, nämnd i en rapport på Läkemedelsverkets hemsida, kunde man fastställa att acne upptäcktes hos mer än 60% av kvinnorna i åldern 20-29 år. 
Detta inkluderar alla människor. Även dina idoler och förebilder. Och om du är inne och scrollar på Kylie Jenners Instagram föreslår jag att du slutar med det, eller tänker dig hur sjukt det skulle vara om du såg ut som henne i den miljön du befinner dig just nu. 

– Det är en chans att ta hand om dig själv
Jag ser min hy som en chans att bry mig om mig själv. Jag mår bra av egentid när jag får lägga ansiktsmask, testa mig fram med olika produkter och tekniker som gör det bättre. Tvätta, återfukta, lägg ansiktsmasker, sminka dig (med smink som inte täpper igen!) och, om du har möjlighet, bada badkar. 

– Låt ingen läxa upp dig för hur du sköter din hy
Alltså, när folk säger åt en att inte klämma. Hallå? Du är knappast den som behöver gå runt med ett vitt signalhorn på kinden. Låt mig göra vad jag vill, det är jag som får ta de konsekvenser som möjligen följer. Ta en varm dusch, tvätta händerna ordentligt och kläm på. Men var försiktig, klämmer du för hårt eller för mycket blir det bara värre. Är inte det bästa ordet ändå lagom?

4.  LIFE HACKS
Det finns olika knep och genvägar som kan göra acnen lite lättare att hantera. Lite do's and don'ts i acnevärlden. 

– Spara dina pengar
Dyra produkter betyder inte att det automatiskt blir bättre resultat. Lägg inte pengar på diverse “pore minimizing serums”. Det är inte en grej. Om du läser noga kommer det i bästa fall stå att de “minskar synliga porer med ungefär 45%”. Det finns ingen garanti. Läs på här innan du köper.

– Gör efterforskningar på ditt område.
Det finns många olika sorters acne men även andra liknande symptom som ska behandlas olika. Rosacea, också kallat vuxenacne, är en annan slags acne och behandling för det finns på Apoteket. 

– Använd solskyddsfaktor
Hur mycket du än vill hårdsola bort dina finnar ska du alltid använda hög solskyddsfaktor, minst spf 30! Det finns solkräm för ansiktet på Apoteket som inte är så fet, och den går utmärkt att använda sig av. I värsta fall kan det uppkomma utslag av för mycket sol och framförallt, är du blek är färgen “signalkräfta” sällan på tapeten.  

– Hemgjorda kurer
Ha roligt med olika hemgjorda kurer! Yoghurtmasker, äppelcidervinäger och scrubbar gjorda på socker är billiga, och mängder av tips och recept finns bara en googling bort. 

5. NORMALISERA INTE ÅNGEST OCH SMÄRTA
Det finns hjälp att få, både mer naturlig och starkare medicin. Det är inte normalt att ha ont, och ingen ska behöva känna ångest över sin acne. Jag har genom åren prövat mig igenom många olika läkemedel mot acne. Bland annat dessa: 
- Tetrylycalier. Antiinflammatoriska tabletter, en kur som pågår i ungefär 4-6 månader. 
- Epiduo och Basiron. Båda krämer som används utvärtes och torkar ut samt verkar antiinflammatoriskt.
- Acneanpassade p-piller. Jag har ätit både Qlaira och Yasmin. De har gjort det bättre, men acnen kommer fortfarande tillbaka i perioder. 
– 
Om ingen annan medicin hjälper finns slutligen Roaccutan/isotretinoin. Det är det starkaste läkemedlet och verkar genom att minska talgproduktionen, vilket kan leda till mycket torrhet i ansikte och slemhinnor, ont i leder och förslitningar på levern. 

6. TILL ALLMÄNHETEN
Slutligen en viktig reminder till samtliga där ute, även till er med hy i stil med den på underarmarna. Acne är hormonellt och hormoner går inte att tvätta bort. Tro mig, det gör ingen skillnad hur mycket choklad man väljer att stoppa i sig. Precis som med all annan kroppsångest är acne en minst lika stor orsak till ångest och dåligt självförtroende. Du ska aldrig stå och klaga högljutt på din kropp inför andra, så håll även dina så kallade “acneproblem” (i de flesta fall en ensam liten stackare högt upp i pannan) för dig själv. 

Läs även: En guide till skönhet som killar hatar.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!