28 av 34 Göteborgsbryggerier kan gå under - nu lanseras gbgbeers.se

13:44 20 Mar 2020

28 av 34 Göteborgsbryggerier säger att coronaviruset riskerar att ta kål på dem. Nu lanseras sajten gbgbeers.se för att underlätta för invånarna att hitta lokal öl.

När det krisar för hotell- och restaurangbranschen - då krisar det för hantverksbryggerierna. För vilka är det som säljer ölen från de lokala producenterna? Exakt, de lokala barerna och restaurangerna. Därför lanserar nu Göteborgsregionens 34 hantverksbryggerier sajten gbgbeers.se, som ska hjälpa göteborgarna att hjälpa sina lokala producenter och eldsjälar. På sajten listar man regionens 34 hantverksbryggerier, guidar till de lokala krogar som tar in lokala öl i sortimentet - praktiskt sorterade efter stadsdel - berättar vilka bryggerier som har taprooms, som i vissa fall är öppna för spontanbesök och i andra fall behöver bokas i förväg, samt listar kommande events.

David de Courcy är vd på Spike Brewery och en av iniativtagarna till upprop och sajt.
– 28 av 34 bryggerier i Gothenburg Brewers Guild tror inte att de kommer att överleva som det ser ut i nuläget. Därför går vi nu ut med ett upprop till göteborgarna om att stötta sina lokala hantverksbryggerier, och vädjar till regeringen att införa tillfällig gårdsförsäljning.

gbgbeers.se/bryggerier länkar man även till respektive bryggeris sida på systembolaget.se, i de fall de har öl till försäljning där, men enligt David de Courcy är det inte Systembolaget som kommer hjälpa småproducenterna att ta sig igenom krisen.
– Vi har legat på Systembolaget om att utöka sin distribution men de svarade att de på grund av pandemin snarare kommer att behöva begränsa distributionsmöjligheterna för små aktörer. Vi är helt enkelt en av alla branscher som ligger nere i rännan just nu men vi kommer att kämpa och göra det vi kan för att komma ur den här krisen.

David de Courcy

Vad är ditt meddelande till alla ölälskare som nu har blivit hemmasittare?
– Att de stödjer sin lokala ölscen och sina lokala bryggerier är avgörande för oss. Göteborg betraktas som en av Europas ölhuvudstäder, många av de bästa bryggerierna i Europa finns här. Vi har en kreativ ölscen som inte går att jämföra med någonstans i Sverige och få städer i Europa. Men nu är det ett utsatt läge. Många göteborgare är en del av den här kulturen och om alla stöttar så tror vi att det kan gå vägen.

Läs uppropet nedan.

 


"Vi behöver hjälp nu!

 
Göteborgs fantastiska ölkultur vilar på en grund av gemenskap och solidaritet, något som starkt bidragit till att göra oss till en av Europas främsta ölstäder. Tyvärr är vi nu i en djup kris där 28 av stadens 34 bryggerier bedömer att man inte kommer att finns kvar inom två månader.  
 
Som hantverksbryggeri i Sverige är det tufft med alla begränsningar i alkohollagen och varje dag får vi kämpa för att hitta vägar framåt. När våra kunder (restauranger och krogar) inte kan handla mer, exporten helt dött är det i princip bara Systembolaget som återstår. Dessvärre kan vi inte påverka vår försäljning på Systembolaget som starkt begränsar vår distribution. Nu signalerar man dessutom att krisen gör att man måste begränsa den än mer. Hade vi haft det som i andra länder, där man kan sälja direkt till konsument, sk. gårdsförsäljning, hade kanske även vi haft en chans att klara oss. Men den möjligheten har vi inte i Sverige. 
 
Det finns dock saker vi kan göra, men då behöver vi er hjälp!
Den kanske viktigaste åtgärden nu är att stödja oss lokala bryggerier genom att:
 
a. Köpa våra produkter på systembolaget och
b. Stötta de restauranger och krogar som säljer våra öl
 
Tillsammans har vi startat initiativet gbgbeers.se, en samlingsplats där du kan hitta våra öl och hur du kan stödja oss. 
Vi kommer att kämpa allt vi kan för att klara oss ur den här krisen, men vi behöver verkligen din hjälp om det ska gå vägen. 
 
Sprid detta vidare och hjälp oss att överleva. Det är allvar nu."

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!