Döskalle & Mästerligt möter Soran Ismail & Magnus Betnér

Redaktion 10:28 14 Oct 2013

 

vijo_1309_2591.jpg
Foto: Viktor Fremling

I oktober åker landets två mest samhällskommenterande komiker ut på turné. De kallar den En skam för Sverige. Döskalle & Mästerligt drog ut i regnet för att ställa ojämna frågor om humor och labila SD-anhängare. 


betyg: 1 Vem av er är mest en skam för Sverige?

Soran: Magnus, utan tvekan. Jag är bara en skam. Han är en skam för Sverige. 

Magnus: Ja, du ska ju helst inte vara här överhuvudtaget. Du är inte en del av Sverige.
 

betyg: 1 Varför väljer ni att INTE stå på scen samtidigt när ni bara är två som gör en show ihop?

Magnus: För att det är roligt att åka med någon, och tråkigt att behöva dela scen med någon. Ska man vara seriös kan man även svara att vi gör stand-up, inte sketcher. Jag är inte intresserad av den typen av humor när man skriver en rolig sång eller nåt. 

Soran: Jättebra svar.
 

betyg: 6 Är det många som tror att ni ska stå på scen tillsammans?

Soran: Nej, det finns ingen som gör det.  

Magnus: Tror dem det får de väl bli nöjda i alla fall. 

Soran: Det är bara är journalister som tror att vi ska stå på scen tillsammans. 
 

betyg: 6 Ni är ganska förknippade med Sverigedemokraterna båda två, och är aktiva motståndare i offentligheten. Hur hatade är ni bland Sverigedemokrater?

Magnus: Sverigedemokraterna som parti tycker jag är spretiga. Den absoluta toppen är ganska slipad, och duktiga politiker, och beter sig inte illa om de inte är fulla på Kungsgatan. Så jag tycker att det är tvådelat även bland de aktiva. Deras väljare är ett helt annat typ av gäng. De har man mycket interaktion med. 
 

betyg: 6 Hur ser den interaktionen ut?

Magnus: De skriver att man är dålig på allt, ungefär. 

Soran: Det är samma här. De är sura och arga på alla sätt. Men jag tänker att de kanske hatar Magnus mer. 

Magnus: Ja, om vi pratar om anhängare är de nog på många sätt surare på mig. 

Soran: De hatar mig av andra anledningar, också. 
 

betyg: 6 Vad har ni som den andre av er saknar?

Soran: Förhud.

Magnus: Skulle du vilja ha det?

Soran: Jag tror det. 
 

betyg: 1 Vad är det sämsta med att vara Soran Ismail?

Soran: Det sämsta är mitt Liverpool-intresse. Mitt fotbollsintresse kan få mig att må rätt dåligt ibland. Jag kan må rejält dåligt av fotbollsresultat, men jag vill heller inte ha det på något annat sätt. Så jag får nog svara att min hållning är det sämsta med att vara Soran. Längden och hållningen. Sedan är det sämre att se ut som jag gör än att se ut som Magnus gör i samhället. Men det vill jag inte heller vara utan. Jag har det rätt bra. 
 

betyg: 6 Hur hanterar man en aspackad publik?

Soran: Man går av. 

Magnus: Ja, det är bara att gå därifrån. 

Soran: Absolut.

Magnus: Det är arrangörerna som gjort bort sig i de fallen när det blir så. 
 

betyg: 1 Är svensk stand-up sexfixerad?

Soran: Jag tycker inte det. 

Magnus: Inte jag heller. Jag tycker tvärtom att den är ganska lite sexfixerad jämfört med andra länders stand-up. När stand-up är nytt handlar det väldigt mycket om sex. Men det där försvinner successivt. 

Soran: Jag tror inte det har med stand-upens ålder att göra, jag tror det handlar om sexets tabu. Och det är mindre här i Sverige än i, exempelvis, USA. 

Magnus: Sedan finns det en viss tendens här att journalister hänger upp sig på det. Mina shower som varit 90 minuter långa har haft MAX 15 minuter om sex. Ändå är det många som BARA skriver att min stand-up handlar om sex. Det stämmer ju inte! Det är ju bara inte sant!

betyg: 1 Vad tycker ni egentligen om att vara en del av humorpanel i billiga tv-produktioner?

Magnus: Jag har inga problem med det alls. Jag tycker att det har varit väldigt roligt, bitvis. Men det är ganska få av dem programmen jag gjort som varit så välproducerade att de blev bra. Jag tycker att Parlamentet var RIKTIGT bra när jag började vara med där, sedan tycker jag  att det blev sämre och sämre. På det stora hela tycker jag dock att det var ett ganska bra program under lång tid. 

Soran: Jag kan bara hålla med. 

Magnus: Sedan tycker jag väl inte att NÅGOT av de övriga programmen jag var med i var bra. Och nu finns det ju inga sådana program kvar. 


betyg: 6 Varför har det försvunnit?

Soran: Människor lär sig formen. På 26 säsonger har man hunnit göra alla Tips från coachen. Robert Gustafsson har SJÄLV gjort alla Tips från coachen. Humor är överraskning, det finns inget kvar. Parlamentet försökte verkligen. Men inget humorprogram ska hålla på så länge som Parlamentet höll på.


betyg: 1 Är ni i grunden smartare än ert genomsnittliga fan?

Magnus: Ja, smartare än många i alla fall. 

Soran: Ja. 


betyg: 6 Vad tycker ni om när folk i publiken väljer att interagera med er på scen?

Magnus: Det är det sämsta som finns.

Soran: Vi behöver inte deras inblandning, vi har förberett allt redan. 

Magnus: Det där är en missuppfattning om stand-up, att det ska VARA så, men det ska det inte. Det är ytterst få komiker som tycker om när publiken kommenterar. 

Soran: Vi skiter rätt mycket i våra publiker, de ska sitta och hålla tyst och kolla. 


betyg: 1 Vilka komiker är överskattade?

Magnus: Jag vet inte, jag har ganska stor respekt för alla som jobbar med stand-up. Men det som är mediehajpat är väl alltid på något sätt överskattat, på något plan. Men just nu tycker jag inte att det är någon som är det, riktigt. Stand-up har blivit ganska etablerat som genre här.

Soran: Jag tycker tvärtom att många är väldigt underskattade. 


betyg: 1 Magnus, berätta om din relation till Peter Wahlbeck. 

Magnus: Jag har ingen alls längre. Han var en av mina stora förebilder när jag började. Han var överlägset bäst i Sverige. Och det kan han nog fortfarande vara, en gång på tusen. Men han har varit oseriös i förhållande till vårt jobb, och sedan tycker jag att han är en idiot, privat. Kommer han in på en krog där jag är, går jag därifrån. 


betyg: 1 Soran, hänger du med Magnus för att få större publik?

Soran: Nej, absolut inte. Det är inte så att jag hänger på Magnus, utan vi åker tillsammans. Sedan min Värvet-intervju – där jag pratade lite om längtan efter större publik – har det hänt en del, dessutom. Jag har gjort en show på SVT, sommarpratat och vinterpratat, och hela SD-grejen kom där också. 


betyg: 1 Du har en ordentligt inaktiv Nöjesguiden-blogg. Berätta om ditt förhållandet till den. 

Soran: Haha, jag har massa fakturor jag ska skicka iväg. Nej men, den ÄR ju igång. Den är ju verkligen aktiv, det är ju bara det att det är världens sämsta blogg. Den lever ju upp till sitt namn. Jag uppdaterade den i juni, senast, så den håller vad den lovar. Det är världens absolut sämsta blogg, och jag tycker den är jättebra, och är jättestolt över den. Den är bättre än alla andras bloggar på sajten.En skam för Sverige har premiär den 4 oktober. 

 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2013.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!