Medvetna val

14:35 1 Oct 2013

kaah_.jpg
Kaah kommer till Debaser. Foto: Adam Falk

Jag vill förklara varför jag lägger ner en så stor mängd av min fritid på att besöka klubbar. Det är ett flyktigt rum med många märkliga sociala komponenter och ljud. Efter kontors-timmarna (eller nattjobbet) lägger klubbarrangörerna, jag och många andra ner ännu mer, oftast obetald, tid på att arrangera festligheterna. Planera, boka, göra posters, skapa hypen och allt därtill. Många gånger sker det i blindo då man inte kan förutse en folklig ström. Inte minst i en halvstor stad så som Malmö då här finns en populistisk begränsning.
Gästerna blir de som i slutändan gör klubben möjlig. Du som gäst rättfärdigar klubbens existens. Därför vill jag uppmana dig att fundera kring var och varför du går, då du bör komma ihåg att det ställe som du besöker får större möjligheter att fortsätta driva sitt koncept. Du bekräftar arrangörens vision för kvällen genom att betala inträdet, drinken och fylla dans-golvet. För jo, det är så enkelt som att din närvaro/attending/like/muntliga rekommendationen förhöjer andras upplevelse och därmed drar till sig ännu fler.
Vi kommer inte ifrån detta. Alla aktiva val du gör blir utmärkande drag för din personlighet och livsåskådning. Vart du går ut liksom vart du inte går ut. Att du inte bryr dig är likaså ett slags ställningstagande i att inte ta ställning. För en klubb är inte bara ett rum med musik. Klubbarna är en spegling av vår samtid då de visar på värderingar vi gör på vår käraste fritid, om än flyktiga. Så kom ihåg din roll som besökare. Du har den yttersta makten i hypehjulet.

 

Bäst just nu

1. Kaah
Debaser, Norra Parkgatan 2 i Malmö, den 28 september
Det blir mental berg- och dalbana när det är både ett hej då- och comeback-party i ett. Det är Debasers sista kväll för säsongen och Kaah har släppt nytt. Andreas Rome och Sune promenerar de 200 metrarna från sin hemarena Babel, där de annars arrangerar Woohah, för klubb med Pure P efter spelningen. Vi gissar att denna kväll blir ett utmärkt vuxendisco.

2. Femtastic
Moriskan, Norra Parkgatan 2 i Malmö,den 28 september
Femtastic tar hit Shystie från London. Denna rappare har lekt sig fram genom de flesta UK-scener med dancehall-dubbiga undertoner och dubstep-vibes, bland annat tillsammans med Azealia Banks och Ikonika. Vi ses för vi vet att Femtastic bara kan göra en vild fest.

3. Loftet
Babel, Spångatan 38 i Malmö, den 4 oktober
Babel introducerar sin nya satsning Loftet som blir en lek med rum och koncept. Det vi trodde att vi visste om Babel vet vi inte längre. Det kommer att bli underhållande att se ett gäng förvirrade Babel-anhängare i okänd miljö.

4. Brenmar/Mykki Blanco
KB3, Kødboderne 3 i Köpenhamn, den 18 oktober, Babel, Spångatan 25 i Malmö, den 25 oktober
Vi står fast vid att Köpenhamn utgör Malmös västra halva och ser fram emot besök av två av de mest intressanta samarbetspartnerna från detta årtusende. Den 18 oktober kommer SoundCloud-nördarnas loverboy Brenmar till Westside och klubben KB3. Vi hoppas att det blir lika intimt i lokalen som det var när Zebra Katz och Njena Reddd Foxxx valde att hänga med oss i publiken istället för på scenen. Veckan efter kommer Mykki Blanco till Eastside och Babels kyrka. Där vi kan förvänta oss en rakt igenom svinbra liveshow och efterföljande klubb i girl power-anda.

5. Trippy spaces
Alltid, överallt
Vi älskar stadens själar som, trots trista lagtexter, orkar hålla dessa underjordiska klubbar för att deras visioner inte går att kompromissas till en förutbestämd form. Inga namn nämnda och så även inga platser. Om du följer dina sinnen kanske du kan finna dig fram till Malmös mest trippy spaces.
 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2013.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!