Nicolai Dunger – Terror & Tradition

Patrik Forshage 00:00 22 Sep 2018

På förra årets Arkebuseringen av Egot excellerade Nicolai Dunger i musikrörelse-progg, och han fortsätter i samma riktning även här. Men inte bara. Med Thomas Tjärnqvist och ett allstarband bestående av Bengt Berger från Arbete och Fritid och senare Rena Rama på trummor och Nationalteaterns Nikke Ström på bas, och med flyhänt piano och blås av Bebe Risenfors, finns det inga gränser för vart Nicolai Dunger med sitt frihetliga förhållande till genres och stilar kan ta sin musik. 

Det tar honom till renodlat progressiva omgivningar som Bevekelsens serenad, till blå trumpetjazz i Till köttbagaren och till snirkligt vackra gitarrfigurer i mjukt jazziga FlodvägenBara Min blomma, fladdermus och båt är lite ofokuserad, men i gengäld bjuder Formlösa Timmar på folksoul med subtilt suggestiv groove och Allas tak är en smart svängande poplåt som hade kunnat vara en amerikansk västkusthit 1969.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Elvis Costello and the Imposters - Look Now

Första gången jag såg Elvis Costello live gick jag därifrån efter halva spelningen. En pretentiös herre som ville verka viktig och som saknade udd, tyckte jag. Den gången 1980 var det helt uppåt väggarna, och sa mycket mer om de snäva musikaliska ramarna hos mitt 15-åriga jag, som köpt biljett enbart för förbanden Dag Vag och Ebba Grön. För det snabba avfärdandet har jag betalat i många decennier, genom att fortsätta köpa och lyssna på precis varenda konstig orkesterskiva han med sitt svällande ego tyckt sig ha kapacitet att ro iland. Men efter 31(!) album har jag fått nog.