En kram till roddaren och merchförsäljaren - Månadens bästa musik, enligt en föredetting

00:00 1 Apr 2024

I mars blev Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage varm i hjärtat över en kärleksförklaring till musikens grovarbetare. Här är den bästa musiken från månaden som gick. 

The Bevis Frond - The Hug

Från albumet  Focus on Nature (Fire/Border)

En kram, ett leenden ett erkännande, vad som helst - det är allt roddaren önskar sig. Och givetvis är Nick Saloman beredd att resa sig från sitt sällskap av Syd Barrett, Luke Haines, Jimi Hendrix Experience och Neil från The Young Ones vid excentrikernas runda bord för att visa sina humpers, chaufförer och merchförsäljare lite väl värd uppskattning. 

Brian Eno - All I Remember

Från kommande soundtracket Eno (Universal)

Dokumentären om Eno hade Europapremiär i Köpenhamn i mars, och landar förhoppningsvis strax på svenska biografer. Till dess får vi nöja oss med hans egen självbiografiska Where Are We Now?-variant. lika vacker som sentimental. 

Sheer Mag - Eat It and Beat It 

Från albumet Playing Favorites (Third Man/Border)

Attacken hos Tina Halladay ihop med kaxiga banala riff över handklappsstomp och fotbollskör gör att Joan Jett nu kan gå i pension, trygg i att återväxten är säkrad. 

Pissed Jeans - Everywhere is Bad 

Från albume Half Divorced (Sub Pop/Playground)

Dissen av nästan samtliga amerikanska större städer liksom bland annat Helsingfors och Rom är visserligen en bagatell. Men senast amerikansk punk var så här engagerande intensiv och humoristisk var under Jello Biafras glansdagar. 

Bashjärta - Gatorna är tommare än jag 

Från albumet Kampsånger för tveksamma (Malmö Inre/Border)

Velighet och vankelmod är två egenskaper som Mattias Areskog hyllar på Bashjärtas andra album. Både i de lågmälda texterna, som här i utifrånbetraktelsen av livet runt Stureplan, i den lätta och försiktiga musikaliska tveksamheten och i hans vokala tilltal nära Ulf Sturesons. 

Waxahatchee - Right Back to It

Från albumet Tigers Blood (Anti-/Playground)

Om Katie Crutchfields luftiga och nära instrumentering signalerar rötter och americana så signalerar låtmaterialet - särskilt på det här singelspåret med MJ Lenderman - starka popmelodier. 

High Llamas - Hey Panda 

Album (Drag City/Border) 

Efter åtta års tystnad är Sean O’Hagan tillbaka med ännu ett mästerverk. Med fingertoppskänsla skapar han en exakt elegans som mer påminner om Burt Bacharach än om samtida pop, både äventyrligt och balanserat i arrangemangens tvära kast mellan smarta moderna r’n’b-rytmer, och stilla luftiga partier där en gästande Bonnie ”Prince” Billy med lite Autotune visar sig vara en strålande soulsångare. Det här är en skiva att upptäcka nya lager och inspirerande detaljer hos vid varje upprepad lyssning. Och tro mig, du kommer att vilja lyssna ofta. 

Yard Act - The Undertow 

Från albumet Where’s My Utopia? (Island/Universal)

”What’s the guilt worth, if you do nothing with it” undrar Yard Act, och Damon Albarn stirrar avundsjukt när Yard Act med rytmbox och intensiva stråkar skapar en ärkehit på Gorillaz hemmaplan. 

Daniel Romano Outfit - That’s Too Rich 

Från albumet Too Hot to Sleep (You’ve Changed/Border)

Den powerpop och glamrock som han brukar excellera i - på flera album om året - får här sällskap av en rejäl dos hardcore-punk.Och givetvis hanterar han även den genren som en mästare.  

The Jesus & Mary Chain - Glasgow Eyes 

Album (Fuzz Club/Playground)

Bröderna Reid är lugnare nuförtiden. Det betyder inte att de är lugna.

John Cale - How We See the Light 

Frpån kommande albumet POPtical Illusion (Domino/Playground)

En del pessimistiska 80-åringar hänfaller åt passiv konservativ bitterhet. John Cale gör motsatsen och fortsätter skapa vacker modern popmusik lika kampvillig som sorgsen. 

 

I hälarna på Yard Acts, men lite mer vattenkammade, har The Rhythm Method också släppt ett fint album i mars. Alejandro Escovedo har gjort ett initiativrikt återbesök i sin egen låtkatalog, och Charles Moothearts punkskramliga Black Sabbathriff är månadens Ty Segall-relaterade release. Adrianne Lenke har släppt bra folkalbum, The Hanging Stars låter som Teenage Fanclub brukade göra innan de mognade, Jim White (The Dirty Therese och Nick Cave) laborerar med slagverksimprovisationer och Sam Murrow spöar till och med The Black Crowes nya album avseende riffrik southern swagger. 

Bland månadens återutgåvor sticker förstås Alice Coopers Billion Dollar Babies ut ordentligt, eftersom det är en av världens bästa rockalbum alla kategorier, Att två album med Nico, hennes andra album Desertshore och hennes tredje The Marble Index åter görs tillgängliga av bolaget som har albumens producent John Cale kontrakterad är också en välgärning. 

——-

 

I april ser Patrik Forshage särskilt fram emot att lyssna på

Sinkane

The Libertines

Phosphorescent

Vampige Weekend 

Black Keys 

Sinkane

Pernice Brothers

Brian Eno

Hästpojken 

Iron & Wine

BMX Bandits 

St Vincent 

…och kanske några Record Store Day-releaser dessutom. 

 

Foto: The Bevis Frond - Liza Skeleton, Pissed Jeans - Ebru Yildiz, Yard Act - Phoebe Fox, Bashjärta - Johan Sundell

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!