Kajsa Grytt - Kniven i hjärtat

Patrik Forshage 00:00 16 Apr 2018

Vägen har varit långtifrån rak, och blandat med sina fantastiska känsliga och nerviga sånger har Kajsa Grytt under åren gjort ett och annat snedsteg. Men med Kniven i hjärtat gör hon det där som så få andra artister lyckas med - att nå direkt in till lyssnarens hjärta inte bara med kniven utan också med trösten och värmen. 

Genomgående övertygar skivans sånger med sin styrka, passion och intensitet, och när arrangemangen ibland sneglar åt det tidiga åttiotalets postpunk blir det naturligt att att associera till hur Tant Strul kunde låta när de var som bäst. Sex är en så där sensuell och intim skildring av kärlek som en Kajsa Grytt på humör är bäst i landet på, och med de svepade syntharna och mullrande trummor påminner den om Pauline Murray & The Invisible Girls. Bättre beröm går inte att få. Även Bron och De kommer äta upp varandra är laddade med dova elektroniska stämningar och samtidigt hopp, liksom deras antiteser i naknare sånger som titelspåret och Du och havet

Med sitt nostalgiska återblickande blir det självklart att jämföra Stockholm med Skebokvarnsv. 209 och Thåström, en artist som Kajsa Grytt för övrigt borde ha samma status som. I texten till Jag är inget utan dig dyker mycket riktigt också The Leriums Lena Pling-Plong upp för att skalda ”En dag måste nånting hända” på Oasens scen i Rågsved. Kajsa Grytts feministiska statement Mina Girls däremot har blicken stadigt mot framtiden, och med de tvärsäkra ledorden ”vi gör det bara” verkar den vända sig till de avsevärt yngre kollegor i till exempel Vopam och Vulkano som hon kommit att associeras med på sistone. 

Tillbakablickande och framsynt men mest av allt just i nuet är Kniven i Hjärtat är ett komplett album, och sannolikt den bästa skiva Kajsa Grytt gjort utanför Tant Strul. Ge skivan uppmärksamheten den förtjänar.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Chemtrails - Cuckoo Spit EP

När jag bodde i USA (japp, här kommer det igen..!) så hörde jag bandet Julia Brown (inte att förväxlas med artisten med samma namn) för första gången. Det var min soon to be-pojkvän som skickade låten Library till mig och jag tänkte: ingenting i världshistorien kommer någonsin slå det här. Det är svårt att förklara varför, och jag är ganska säker på att ca ingen annan känner så för dem.

Nord & Syd - 80%

För fem år sedan debuterade Nord & Syd med den kritikerrosade plattan Som en människa och nu är de äntligen tillbaka med nytt material. Om du undrar varför det dröjt så lång tid med att följa upp succén så beror det på följande: bandmedlemmarna har skaffat fem barn, haft två diskbråck, flyttat sex gånger, inlett nya relationer och bytt jobb ca tio gånger.

Jag blir utbränd av att läsa det.

Jonas Bergsten - Varm vidrig sommar

På sitt andra album fortsätter Jonas Bergsten sjunga välbalanserad och skevt fraserad vispop med privata livsiakttagelser och stadig lokalförankring i Umeå i såväl texter som Annika Norlin-duett. Deras Minnet kanske väljer bort det dåliga är ett av flera utmärkta spår, intill den spröda Säg nånting som gör att jag kan och den politiskt förtvivlade Fiender. Men hur sympatiskt och trevligt det än är blir det aldrig angeläget.