Faye Webster — Atlanta Millionaires Club

Patrik Forshage 00:00 22 May 2019

Man kan anmärka på att det finns en överetablering av stiliserade skivor där torchsångerskor ger sig fullständigt hän åt Bobbie Gentry-excesser. Att varför skulle vi uppmärksamma Faye Webster, när först A Girl Called Eddy backad av Richard Hawley och sedan Nicole Atkins gjorde det snäppet bättre och ändå blev så orättvist förbisedd för ett decennium sedan? Att även en artist som Nina Persson skulle sjunga de här sångerna bättre än Faye Webster.  

Alltihop är rimliga invändningar, men å andra sidan kanske vi inte kan få för mycket av det goda? Och Atlanta Millionaires Club är en verklig njutning med sina luftiga arrangemang, sina ekande twanggitarrer och sina djupt vemodiga melodier. Att Faye Webster dessutom sjunger dem med känsla och övertygelse som smittar gör inte saken sämre, och smäktande ballader som Jonny med gråtmilda stråkar, övergivna blåsare och hjärtesorg är strålande. 

Något enstaka steg utanför genrebegränsningarna tillåter sig Faye Webster, med varierat resultat. Studsigt souljazziga Come to Atlanta är lika lite genuin som hennes 60-talsballader, men den är också lika underhållande och välsmakande. 

Flowers däremot bryter mönstret genom att abrupt återföra oss till samtiden med ett visserligen snyggt beat och ett fint rapgästspel av Father. Det väcker lyssnaren ur trollbindningen, och även om det är viktigt för Faye Webster att visa att hon har flera sidor sitter den väldigt obekvämt i sammanhanget.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Young Thug – So Much Fun

So Much Fun är Young Thugs första riktiga studioalbum, vilket kan vara något förvirrande. Med 18 mixtapes, ett samlingsalbum, tre EPs och en ofantlig mängd singlar i ryggen så är frånvaron av ett ordentligt album snarare ett tecken på att formatet tidigare har varit ointressant för Thugger. Om det är något han kan så är det att gå sin egen väg. Young Thugs avantgardistiska stil har legat som en grogrund för andra udda stjärnor som Gunna, Lil Baby och Lil Keed.

A$ap Ferg – Floor Seats

Det har gått två år sen A$ap Ferg släppte Still Striving och när han nu återigen gör entré så är det med pondus. Hans distinkta flow tar ingen paus på Floor Seats som är en nästintill militant samling spår som dryper av energi. Det är dock i pauserna från de moderna och intensiva produktionerna som han verkligen kommer till rätta.