Bill Callahan – Shepherd in a Sheepskin Vest

Patrik Forshage 09:29 25 Jul 2019

Sex år har gått och inget är sig likt i Bill Callahans liv. Parsamhet har ersatt ensamhet, stabilitet har ersatt flyktighet, föräldraskap och ansvarstagande har ersatt egocentrism och ansvarslöshet. ”I’ve got the woman of my dreams”, njuter han i What Comes After Certainty,, och I Son of the Sea sjunger om att ”The panic room is now a nursery”. Själv trodde han länge att det nya livet kanske innebar slutet på hans musikskapande - ”giving birth nearly killed me”.

Men musiken fanns kvar, och även om lycka har ersatt olycka hos Bill Callahan har det inte fått så stora effekter på vare sig hans musik eller hans stämningar. Han låter lika varmt vemodigt otröstligt förtröstansfull som han alltid gjort, och som han alltid kommer att göra oberoende av sinnesstämning eller civilstånd.

Hans sånger är innerliga och mångbottnade, med subtila små ljud från en afrikansk fingerpiano, från en knarrande trägolv eller bara från entusiastiska klappar på knän bakom de akustiska gitarrerna, trumvisparna och kontrabasen.

Någon gång förstärks arrangemangen av en försiktig pedal steel eller en ännu försiktigare orgel, men aldrig någonsin i konkurrens om uppmärksamheten med Bill Callahans röst, lyrik eller melodier. Det – och kanske lyckan också – är allt som krävs för att göra Shepherd in a Sheepskin Vest till Bill Callahans allra bästa album, hittills.

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Camila Cabello - Romance

Jag vet inte om det är artistisk fåfänga eller bolags-chefers tvång som tvingar singel-artister som Camila Cabello att släppa hela plattor. Men jag vet att det är helt onödigt. Vi kräver det inte av dem, de är inte bra på det, och deras framgångar hör hemma på singel-listorna ändå. 

Steso Songs - Utomjording hon

Den mångfasetterade musikern och kulturredaktören Karolina Stenström är aktuell med musik under projektnamnet Steso Songs. Sedan 2006 har hon gjort musik i olika konstellationer och denna gång är det  musik på svenska. EP:n är inspirerad av Bikini Kills Alien She och Stenströms självupplevda tid i Småland.