Tegelbacken

Redaktion 13:47 28 Dec 2016

Kändiskocken Marcus Aujalay tog i november 2016 över Seikoens tidigare lokaler på Tegelbacken i Stockholm, och driver nu tillsammans med Erika Michael den nya restaurangen med samma namn som gatan den ligger på.

Duon driver tillsammans också Winterviken i Gröndal och Fjällpuben i centrala Åre, och menyn på Tegelbacken bär vissa drag gemensamt med framför allt den senare. På menyn står mellanrätter av lyxigt snitt och vi rekommenderas cirka tre till fyra stycken för att bli mätta, vilket gör att du oundvikligen landar på en rätt saftig nota då samtliga rätter ligger kring 200-lappen. Vi beställer en handfull av dessa och sätter oss till rätta.

Vi får inledningsvis in en riktigt välsmakande burrata, även om 180 spänn direkt känns i mesta laget för en liten klump ost (storlek: halv näve). I samband med denna serveras en löjrom med klassika tillbehör. Här smakar smörskummet tyvärr en aning kvalmigt, och för mycket i förhållande till övriga ingredienserna på tallriken. Vi hade uppskattat om det hade förstärkt, snarare än kvävt smakerna av dessa. 

Sen blir det bättre, väldigt mycket bättre. Hälleflundran med fransk chilipeppar har en underbar hetta och dessutom väldigt trevligt serverad rent estetiskt. Även tortellinin får full pott smakmässigt, och har en härlig balans mellan syra och sälta. Lammet är gott men inget extraordinärt, getosten smälter in i smakerna men glöms bort bland all nordafrikansk krydda och mynta. Oxen är däremot perfekt stekt, underbart kött och finkalibrigt smaksatt. 

Överlag finns det något härligt med restauranger som inte har en övertydlig röd tråd i menyn utan kör efter konceptet "det som är gott". Dock behöver det då, särskilt om det kostar runt 190 spänn per mellanrätt, vara så inihelvete gott. Det är det inte helt igenom på restaurang Tegelbacken, även om vissa rätter absolut når upp till den nivån. 

En annan väldigt trevlig aspekt är möjligheten att kunna beställa påfyllning av vinet, dvs 10 cl, utan att behöva skämmas. För det ritar vi ett stort plus i kanten.

Tegelbacken är överlag en i alla aspekter mycket trevlig restaurang, men då den prismässigt placerar sig i lyxsegmentet blir kraven desto högre och de har en bit kvar till ett toppbetyg. 

Adress: 
Tegelbacken 2
Telefon: 
08-25 16 55
Hemsida: 
Öppettider: 
tisdag till lördag från 17:00
Stad: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Timber

Efter att arga snickaren lämnade Timmermansgatan har den kämpat sig upp som ett restaurangstråk.

Kagges

Det är inga dåliga restauranger som tidigare har huserat i de lokaler som Kalle Lindborg och Douglas ”Dogge” Tjärnhammar-Alm tog över tidigare i år.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!