I snart tolv år har familjen Ahlboms Storstad serverat skandinavisk brasserimat till boende och turister i Vasastan. När intilliggande Olssons Skor lade ner verksamheten lade Ahlboms vantarna även på denna lokal och skapade en högst populär bakficka.
Under senare år har restaurangen och baren emellertid hamnat en smula i skymundan, folk har till och med ställt frågan om den existerar fortfarande. Nu har restaurangen genomgått en reform av det trevligare slaget. Antalet sittplatser har fördubblats från 30 till 60, interiören har putsats upp och den namnkunnige köksmästaren Joakim Haglund har kallats in. Och just denne Haglund, med restauranger som Sturehof och Tranan på sitt cv, känns helt rätt för Storstad som fokuserar på det klassiskt skandinaviska.
Vår comeback börjar förvisso riktigt dåligt med en placering vid bordet längst in mot hörnpelaren. Den romantiska middagen känns ungefär lika eggande som att älska i en Stockholmsdusch. Dessutom med en extremt tunn imaginär vägg till grannen då våra armbågar vid flera tillfällen nuddar parets vid bordet bredvid. Sällskapet bredvid dem vrålar i sin tur om hur deras dag på Solvalla har förlöpt, och av artikulationen att döma har det gått bra alternativt väldigt dåligt. Lite längre bort har den perfekta korsningen mellan möhippa och gravöl parkerat sig. Klientelet är blandat. Men där mysfaktorn stagnerar briljerar istället menyutformning och hantverket runt densamma. De klassiska rätterna är handplockade och kombinerade på ett sådant sätt att det största problemet blir en svår beslutsångest över vad man ska välja, och den största rädslan att bli mätt för fort. Det är skandinaviskt med tonvikt på det enklare svenska köket och matjes-sillen ger en härlig försmak av vad som komma skall. Garnerad med ett perfekt brynt smör och ackompanjerad av en nubbe som genast får hörnpelaren att kännas en liten men betydande aning hemtrevligare. Rårakan är precis lika bra. Frasig och knaperstekt med Kalixlöjrom, rödlök och crème fraiche. Det erbjuds också en skaldjursmeny från vilken vi provar musslor på sjömanshustruns vis som visserligen smakar okej, men känns överflödig i sammanhanget då rätten finns i bättre versioner på ett flertal andra närliggande ställen. Onsdag till lördag finns den oemotståndliga möjligheten att toppa en redan tillmötesgående supé med pepparsås och tournedos från flamberingsvagnen. Köttstycket som eldgrillas i den fina vätskan väger med god chans närmare 200 gram och faller isär bara man hytter med kniven. När så den högljudde och skrävlande försäljaren av säkerhetsdörrar vid bordet bredvid beställer in en flaska Moët och fem glas – tre till vårt sällskap – gör det inte något. Inte heller när han visar bilder på sina nya fälgar. Champagne är gott och efter en så vällagad måltid humöret likaså.
Prisnivå: varmrätter 185–325 kr, förrätter 100–185 kr.