
Foto: James Holm
Respekt. Stället har verkligen haft sina ups and downs. Mest ups nuförtiden. Bara up, up, up om vi ska vara helt ärliga. Fantastiska klubbarna GayStraight2Hell, Welcome och Hot Service huserar här flitigt, nöjeschefen Theo har koll, är väldigt trevlig och är en stor anledning till att Respekt nu får... respekt.
Så, klubbverksamheten fungerar friktionsfritt, men vad ska man då säga om inredningen? Inredningen är ingen rolig syn. Vi har aldrig riktigt förstått hur man tänkt. Inredningen ser ut som i en medelklassvilla i någon sovstad. Ljusa träbalkar eskorterar dig uppför en trappa, en bar är gömd under densamma, några små tv-apparater finns slumpmässigt utkastade i tak och väggar. Ibland är väggarna gröna. Här borde någon ung talangfull designer få en roller, hammare, skrivmejsel och fria händer.
Lite roligare är det i den övre restaurangavdelningen. Ljusare och luftigare och renare. Nästan minimalistiskt.
Där kan du köpa brasseriedelikatesser som musslor, fiskgrytor och kalv. Musslorna är föga förvånande kokta i vitt vin bland örter och vitlök. En klassiker, men som inte alltid är helt lätt att lyckas med. Här är den superb.
Till förrätt äter vi en Vänern-löjrom med yoghurt- och krondillsmousse. Härligt syrligt och gott och välbalanserat. Till varmrätt, en rödtungsfilé med pilgrimsmussla. Fiskfilén är perfekt i sitt kött. Så även pilgrimsmusslan. Rätten serveras med en hummerrödvinssås som är fin men kunde ha givit ett starkare intryck. Nu är den lite för snäll.
Men efter ett kycklingbröst och en chokladbakelse är vi ändå väldigt nöjda. Vi hade, om vi ska vara riktigt ärliga, inte extremt höga förväntningar på den matmässiga delen av Respekt. Men lång näsa till oss. De vet vad de gör. Problemet kanske bara är att man kan få liknade rätter på mer etablerade och mysiga krogar till ungefär samma pris. Det är Respekt enda problem just nu.