Foto: Stine Landin.

Rawbata

Redaktion 13:55 31 May 2018

Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt. Man hinner knappt sätta sig ner och knyta skorna utan att det öppnar två nya krogar och en kaffebar vars disk man slår huvudet i när man sedan reser sig. 

I början av året lämnade cafét och delikatessbutiken Xoko plats för nytt och Rawbata flyttade strax därefter in. Namnet är en ordlek med den japanska matlagningstekniken robata, som både kan syfta på själva kolgrillen men också en restaurang som använder en sådan grill. Och om du inte hade förstått det antyder ordleken att menyn består dels av sådana grillrätter samt ett urval av råa. Med detta utrett kan vi gå vidare. 

Lokalen är ljus, fräsch och välgenomtänkt med ett par olika områden i form av restaurangdel, chef's table och ett chambre separée. Borden går dessutom på ett snillrikt sätt att ta isär eller sätta ihop till ett enda långbord beroende på hur många man är i sällskapet. Vi är tre, vilket just vid recensionstillfället även råkar vara det totala antalet gäster i lokalen. Personalen verkar inte hänga läpp för detta, utan tar istället tillfället i akt och passar på att provlaga några kommande rätter – som vi får agera försökskaniner till. En oerhört trevlig inledning på sittningen, särskilt då samtliga smakprov får tummarna upp.

Därefter går vi in på själva menyn och går lös på alltifrån misogurka och svart torsk, till sötpotatis och självklart en hel del från grillen. Grillsåsen som kommer som ett kondiment till i princip allt som läggs på grillen påminner som en fräschare teriyaki och är svingod, men gör samtidigt dessvärre att mycket smakar rätt snarlikt. Här hade vi gärna sett en större variation. 

Överlag är det väldigt gott, även om ingen rätt gåt direkt på knockout. Sashimin är fräsch och av fin kvalitet, medan sötpotatisen är en aning mjölig och inte har någon vidare textur att tala om. Storlekarna på rätterna är genomgående något större än vad vi förväntat, då vi blev rekommenderade cirka fyra till fem rätter per person vilket visar sig vara i överkant. 

Trots mättnadskänslan lyckas vi övertalas till att prova den prisbelönade dessert-Johans efterrätter, vilket visar sig vara en god idé både bildligt och bokstavligt. Den cheesecake med mango vi får in är fullkomligt magisk, och vi hade med facit i hand kunna ta in fyra rundor var bara av den. 

Adress: 
Rörstrandsgatan 15
Telefon: 
08-318487
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-sön från 17:30
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!