Petri

Redaktion 11:11 9 Jun 2021

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike. Icke desto mindre arbetade han under mitten av 90-talet som kock på Thomas Drejings legendariska krog Petri Pumpa i Lund. Det är också därifrån, samt från sitt eget förnamn och från det franska ordet för sten, som namnet på den krog som Petter Nilsson nu driver är hämtat. 

Petri huserar i den enstjärniga krogen Volts tidigare lokaler på Kommendörsgatan, vilket såklart både förpliktigar och inspirerar. Lokalen är tämligen lik sig men inredningen har fått en uppdatering mot det mer personligt detaljrika, vilket är ett medvetet drag då Petters ambition är att den ska matcha krogens gastronomiska processer. Vi slår oss ner på ljusa trästolar, hälsas välkomna med förnamn och får varsin liten varm handduk att frottera oss med medan vi bekantar oss med vinlistan. På dryckesfronten är det fullt av roliga inslag, och vi väljer att börja med en  aperitif bestående av svensk hantverkscider från Sent Om Cider och väljer sedan ut en flaska Blaufränkisch från Pittnauer som får ledsaga oss genom större delen av måltiden tillsammans med en flaska bubbelvatten för 150 kronor. 

Matmenyn består i sin tur av en avsmakningsresa om totalt ett tiotal flighter där menykortet – eller "kärleksbrevet" som vår kypare kallar det – närmast ger ledtrådar snarare än en utförlig beskrivning om vad som komma skall. 

Först ut är lite snacks bestående av chips på grötris, en liten tartlette på kastanjemjöl och silverlökskompott samt en tjusig polkabetsrosett. Allt väldigt stiligt upplagt och cidern visar sig vara ett utmärkt val av dryck till dessa. Vi tuffar därefter vidare till grillad grön sparris med citron, som i sin enkelhet är perfekt i såväl kvalitet som tillagning. 

Detta följs upp av en makrillsrätt till vilken kyparen sticker till oss ett litet glas Alsace från vinpaketet, som är förvånansvärt sött i smaken. Då passar den röda österrikaren våra smakpreferenser klart bättre. Makrillen i sig är för övrigt ett roligt inslag, och faktiskt en av de bättre serveringarna när vi senare summerar kvällen. 

En inte lika kul sådan är den nypotatis med libbsticka och pumpapesto som följer därefter. Nypotatis må vara gott, men åtminstone i detta utförande inte riktigt så gott att det förtjänar en egen plats på en 1400-kronors avsmakningsmeny. I sammanhanget blir det dessvärre mer av en bukfylla, och smakmässigt påminner det närmast om en påse dillchips. Ett genomgående tema är annars olika typer av torkad mat i pulverform, vilket återkommer som topping i ett flertal rätter. Middagen tuffar sedan på i högt tempo med något kraftigare rätter såsom ett välslaktat dilamm och inte minst tre gånger desserter som rymmer såväl kakdeg som kalvdans. Allt detta medan vi bjuds på lite sommelierglädje i form av flaskdekapitation medelst glödgat järn.

Det är en middagsshow av det bättre slaget som Petri presenterar, allt annat än opretentiöst. Men om du kan ha överseende med, eller kanske rentav njuta av det så blir du sannolikt inte besviken.

Adress: 
Kommendörsgatan 16
Hemsida: 
Öppettider: 
ons-lör 16:30-22:00.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!