Mr Voon

Redaktion 13:56 7 Mar 2018

Längst upp på stumpen av Smålandsgatan, liksom bakom Moodkvarteren, förbi Barrels och i höjd med vad som närmast liknar ett parkeringsgarage. Bättre kan vi nog inte förklara vägen till Jonas Svensson och Melker Anderssons senaste Stockholmsöppning i form av Mr Voon.

Men det anonyma läget är faktiskt också något av charmen. Krogen ligger i den nedre halvan av de lokaler som tidigare huserade Mother (rip) och det behövdes ett rejält krafttag för att skaka liv i dem, något vi utan omsvep direkt kan säga att krögarduon har lyckats med. 

Med Mr Voon på plats finns inte ett spår kvar av de brister som Mother tidigare bar på. Krogen går som namnet antyder i samma tema som syskonkrogarna på Sturegatan och i Uppsala, vilket är asiatiska mellanrätter, även om fokus här ligger än mer på det grillade.

Köket är asiatiskt, och vi är fullkomligt medvetna om att Asien är en världsdel och inte ett land, än mindre en region. Men Mr Voon rör sitt fritt genom de kinesiska, japanska och thailändska köken. Och smakerna sitter där, det gör dom, även om det stundtals är lite spretigt.

Menyn är uppdelad i starters, olika typer av grillat samt sides i form av tempura, grönt och stir-fries i olika storlekar. Lite beroende på plånbok, hungernivå eller vilka rätter du faktiskt väljer kan alltifrån tre till fem beställningar vara lagom. Allra helst tar ni in allt eftersom och delar med hela bordet.

Vi fastnar bland annat för en fullkomligt ljuvlig rentataki med rättika och shiitake, som det faktiskt blir omtag av. Även sashimin är en trevlig historia med ett litet sting av grön chili. Avokadon med brunalg är emellertid dessvärre direkt dålig och utgör en tråkig avslutning på den första ronden.

Från robatagrillen är lammracksen och femkryddorsankan två favoriter, medan blomkålen är desto mindre intressant. Vi vänder blad till nästa sida i menyn som består av ett utbud av yaki skewers – grillspett med spetsade bitar av kött och grönt. Här fastnar vi för kycklingen och tonfisken, där den senare går ut som en smakmässig vinnare. Majoriteten av rätterna håller sig på den lägre hälften av scovilleskalan och under våra besök stöter vi faktiskt inte på något som avsett drar iväg. Väl framme vid efterrätterna bestämmer vi oss istället för att gå över till cocktaillistan, vilket visar sig vara ett listigt beslut. Menyn är både kreativ och fräsch, där kvällens favorit heter Hat Trick och består av japansk gin, schochū, Lillet blanc samt pickles.

Mr Voon är en i alla avseenden lyckad upptining av lokalerna på Smålandsgatan och krögarduon har med hjälp av Stylt lyckats skapa en tilltalande atmosfär i den tidigare rätt anonyma lokalen där det öppna köket kommer mycket mer till sin rätt. Det inspirerar till sena middagar, och väljer du bara någorlunda rätt från menyn kan middagen faktiskt sluta i succé. 

Ett stort plus också för cocktailmenyn. 

Adress: 
Smålandsgatan 26
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-ons 17-01, tor-lör 17-02.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!