La Cucina Italiana

Redaktion 17:24 23 Mar 2009

Få krögare i Göteborg får uppmärksamhet för sitt innovativa sätt att behandla sina menyer på. När de flesta bara återanvänder gamla favoriter, säkra kort om ni så vill, finns det...Få krögare i Göteborg får uppmärksamhet för sitt innovativa sätt att behandla sina menyer på. När de flesta bara återanvänder gamla favoriter, säkra kort om ni så vill, finns det i alla fall ett litet antal som försöker att utveckla matkonsten även här på hemma-plan. Pietro på La Cucina Italiana är en av dessa mästerkockar. En gång handlade det om fyra jordgubbar på en pinne, utsmyckade med kaviar. Det, och ett glas champagne, var den första rätten jag fick in när jag besökte Pietro Fioriniellos La Cucina Italiana för ett par år sedan och genast blev varse hans magnifika matintellekt. Rätten är fantastisk. Lika enkel som genial.
Men poängen är att varje dag verkligen är en ny dag på La Cucina Italiana, och lite likt Malmös bästa krog Trio, eller våra egna flaggskepp 28+ och Sjömagasinet för den delen, bjuds det på rätter baserade på de råvaror som för dagen visat sig vara bäst. Nu senast åt jag en fantastisk pilgrimsmussla med lakrits och spädgriskind, underbar Antonietta-pasta i kärleksfull tomatsås, en spännande kalv med choklad- och foie gras-glass, duva inlindad i lardo di Colonnata och reduktion av recioto della Valpolicella och en ostron- och champagnerisotto. Läs den meningen igen. Har ni hört talas om något liknande i Göteborg? Nej, jag tror inte det. Pietro är den mest vakna och spirituella kocken i Göteborg just nu. Hans kök andas humor, glädje och precision.
Och, till skillnad mot många andra lyxkrogar, känner man sig lika lätt och nätt efter en avsmakningsmeny som när man kom in genom dörren. Pietro baserar matlagningen på olivolja och sina efterrätter på mjölk istället för grädde. Vilket gör ett besök hos Pietro på alla tänkbara sätt lätt. Lätt makalöst.

Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!