Om du ens är ett uns intresserad av mat och är bosatt i Malmö, så har du garanterat hört talas om restaurang Lyran och sannolikt även ätit där. Kanske till och med ett antal gånger.
Men har du hört talas om Mýran? Inte det? Låt oss porträttera hur en kväll på denna inte längre så hemliga middagsklubb, i regi av Jörgen Lloyd med partner Mirjam Bayer (vars smeknamn fått namnge krogen), utspelar sig.
I rask takt längs med Västergatan, med sikte på nya matupplevelser en något sen och kylig vinterkväll, passerar vi nästan en gemytlig källarlokal där en varm atmosfär sipprar ut genom fönsterrutorna. Vi är i färd med att gå förbi, men när vi ser en myrsymbol på entrédörren förstår vi att vi redan har hittat fram. Vi hinner knappt öppna dörren innan vi blir mötta med en kram. “Här kramas vi”, utbrister Jörgen. Att vi aldrig har träffats tidigare struntar han fullkomligt i. En prolog som ger en försmak av den stämning som väntar resten av kvällen.
Vi har redan hört ryktesvägen att en kväll på Mýran är lika med sen natt, eller morgon för den delen. Om ett besök på en vardag är lika dåligt för dygnsrytmen ska vi nu ta reda på. Det är nämligen då som det erbjuds platser vid deras så kallade community table. Tolv platser med sannolikt okända människor, förhoppningsvis inte ökända.
För att värma upp strupen, magen och sinnet inför första akten får vi en minigrogg i näven, i detta fall en Negroni. Därefter flödar det under resten av kvällen rejält i glasen, när av noga utvalda viner matchas med den uppsjö av rätter som tillagas i det öppna köket. När vi talar om öppet kök på Mýran är det verkligen med betoning på öppet. Här kan du när du vill stiga rakt in i köket och ljuga med Jörgen medan han brassar käk till bordet med ihop med övrig personal. Just denna kväll gästar vinprofilen Agnes Klintenberg och Peter “Ankmannen” Blombergsson, vars smeknamn kommer från att ha fött upp ovanliga ankor till krogar som Noma och Fäviken.
Precis som på Lyran serveras en unik meny för kvällen, baserad på de bästa råvarorna för säsongen. Jämfört med Lyran är dock upplägget mer avslappnat: Jörgen lagar det han känner för i stunden, vilket resulterar i en bred palett av rätter på det avlånga bordet. Fermenterat linfrökex med umamikräm, gräddfil från fjällko, björksav samt gelé på fasan, grillade vintertomater från Sicilien ihop med harissa och tomatvatten, och köttiga lammracks kryddade med ras-el hanout serverade med nybakad tortilla är ett axplock. Allt tillsammans med berättelser, anekdoter och matchande vin.
Mýran är en uppfriskande charmig och opretentiös restaurangupplevelse, lika naturlig som en middag hemma hos goda vänner där du i pauserna får slänga dig på soffan, fylla på ditt glas med vin och socialisera med de andra gästerna. Det kan, eller rättare sagt kommer att, bli en sen kväll – men det är en del av helhetsupplevelsen hos de flitiga myrorna på Västergatan. En upplevelse värd en extra lång sovmorgon dagen efter.