Bröd har funnits och älskats sedan urminnes tider. Om det fanns någon rättvisa i världen och man byggde en staty för att hedra brödets uppfinnare så skulle det endast överträffas i höjd och storlek av ett annat monument - nämligen det som rests till ära av det samhällsomstörtande snille som kom på genidraget att lägga saker på brödet. Att lägga saker på brödet. Ha! Briljant!
Människor som älskar att lägga riktigt goda saker på bröd kallas vanligtvis för danskar. Danskarna bor ofta inte i Sverige. Därför är det tur att Jacobs krog finns. Jacobs krog har nämligen snöat in ganska ordentligt på världens bästa bröd med goda saker på, nämligen... nej, inte pizza! utan smörrebröd.
Smörrebröden kan antingen beställas enskilt som ett litet mål eller kanske förrätt (70 kr) eller i grupp om tre (190 kr) - vilket lätt blir väldigt mastigt. Smörrebrödet med rökt ål och äggröra är fantastiskt. Det med leverpastej, bacon och brynta champinjoner likaså. Men det är kanske lite väl bulimiskt att beställa bägge tillsammans. Råbiff-smörrebrödet är även det en blodig liten dröm. Bland smörrebrödstoppningarna finns även rökt lax med champinjonkräm, samt en fin friterad spätta med en klick len remouladsås. Varianten med tomat, ägg och rostad lök låter på tok för vegetarisk för att vara danskt, så det har vi inte ens rört.
Det finns även en handfull konventionella franska rätter på menyn. Men frågan är om det inte är korkat att gå på en krog som är specialiserad på smörrebröd och beställa något helt annat. Faktiskt inte. Kvaliteten är jämn, men även om vår fisk var mjäll så kanske, kanske hade det varit en bra idé att inte tömma hela förbannade saltkaret över just vår tallrik. Måste vara ett misstag. Vad som däremot inte är ett misstag är ostarna, som kommer från Androuet, ett stenkast bort, på Sibyllegatan. Och brödet är från Riddarbageriet - ännu närmare.
Om man, den trevliga miljön till trots, föredrar att ta med sig smörrebröden hem för att göra onämnbara saker med dem bakom stängda dörrar - ja, då finns Jacobs take away, vägg i vägg.