Gazza

Redaktion 11:57 14 Jun 2022

Nästan från ingenstans öppnade Gazza för sina första gäster under den tidiga våren. Öppningen föregicks av hemlighetsmakeri och spekulationer, där några söderbor menade sig ha sett stjärnkrögare som bland annat Matthias Dahlgren när de kikat in genom de bruna pappersarken som täckte fönstren på den tidigare skobutiken. Snart stod det emellertid klart att det var trion bakom grannkrogen Barobao som stod bakom även Gazza. Bröderna Kim och Jesper Kvarnefält har även ställen som Ichi och Symbios på sin meritlista under företagsimperiet där alla bolag heter något som börjar med “Sons of”. I Gazzas fall är hela företagsnamnet “Sons of Flour” vilket gissningsvis syftar på restaurangens, eller ska vi säga spaghetterians, egna pastaproduktion. Nästan halva restauranglokalen utgörs av denna, vilket såklart också återspeglas på menyn där samtliga varmrätter består av denna delikatess. Och här kommer en spoiler – det är bland det bättre vi har ätit i pastaväg på dessa breddgrader. 

Vi besöker krogen såväl under lunch som middag lite väl många gånger under ett par veckors tid, och vid samtliga tillfällen ligger utförandet och sniffar på högsta betyg oavsett vilken pastavariant som ligger på tallriken. Krogen rör sig friktionsfritt mellan ravioli med kaninragu via gnochetti med kaviar och smörskum till klassiker som cacio e pepe. Prislappen ligger på 175 kronor för lunch inklusive focaccia samt en mindre antipasti och dryga tvåhundralappen för en varmrätt till middag. Ett par enklare pastarätter finns även för en hundralapp till barnen, samt ett utvalt utbud av antipasti för den som är riktigt stor i maten. Men du behöver knappast vara rätt för att gå hem hungrig – portionerna är minst sagt väl tilltagna. Lägg därtill karaffviner för 275 kronor och vi är frälsta.

Var restaurangen har hämtat sitt namn ifrån blir snabbt tydligt för den som har de minsta kunskaper om fotboll. På väggen sitter en bild på Paul “Gazza” Gasgoine – en av stjärnorna i det engelska VM-lag som tog sig till semifinal i Italien 1990. Gasgoine spåddes en lysande framtid i just Italien, men karriären stoppades delvis av en större knäskada. En av Gazzas största claim to fame i fotbollssammanhang blev emellertid att han brast ut i tårar vid åsynen av det gula kort han ådrog sig i samband med nämnda semifinal, vilket innebar att han skulle missa en eventuell VM-final. Matchen slutade dock med förlust mot Västtyskland efter straffläggning. Med detta sagt skulle han nog knappast börja gråta om han fick reda på att den lilla hörnkrog på Södermalm i Stockholm som bär hans namn levererar på denna nivå. 

Adress: 
Hornsgatan 68
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 08-sent, lör 10-sent.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!