Familjen

14:58 29 Oct 2009När vi hörde om planerna på restaurang Familjen tänkte vi oss en mysig, lite gammeldags restaurang med familjär och lugn söndagsmiddagsstämning. Ack, så fel vi hade. Björn Perssons senaste satsning, i den anrika gamla Arkivgatan 7-lokalen, är som ett rött rymdskepp blandat med kontraster i näver, björk och fejkade trasmattor.

Det är ett genidrag utfört av de unga talangerna i designbyrån Lyckefors & Olsson (läs intervjun på sidan 28). Resultatet blir enormt spännande och, ursäkta klichén, väldigt New York. Vad vi försöker säga är att det är nästan mer lockande att stå i baren med ett glas och socialisera än att gå och sätta sig i matsalen. Men bara nästan. För Familjen är inte bara bar, vimmel och vin. Det är naturligtvis restaurang också.
Maten ligger närmare Björns Bar än Kock & Vin och består av en trerättersmeny för 300 kronor. Menyn skiftas varje vecka, men består av mer eller mindre modern husmanskost. Det är oerhört vällagat och av prima råvaror, såsom vi är vana vid att finna hos Björn Persson. Exempel på rätter vi har njutit av den senaste månaden är råbiff, kummel, omelett och mustiga köttgrytor. Men huvudrollen spelas av lokalen. Familjärt, absolut, men stämningen är närmast elektrisk en fredag- eller lördagkväll. Det är då vi känner att Familjen kommer till sin definitiva rätt. Ett avslappnat slink-in-ställe med plats för alla, vare sig man vill ha en hel meny eller bara ost och vin. Och det är kanske definitionen av en familj (vi på Nöjesguiden tappade fullständigt greppet om familje-begreppet då kärnfamiljen fallerade på åttiotalet).
I vilket fall som helst har Björn Persson än en gång lyckats. Alla goda ting är som bekant tre.

Öppettider: 
månlör 17.00–sent.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!