
Dockplatsen, Malmö, 040 611 12 30
Öppet mån 11.30-14, tis-lör 11.30-22
Den rödhåriga vegetarianen tittar upprört på gaffeln framför min mun, där en liten bit saftigt kaninkött med tomatsås nyss varit uppspetsat. Vegetarianer har, helt omotiverat och irrationellt, större problem med vissa sorters kött än andra, tänker jag och spetsar upp en bit kanin till. Men just den rödhåriga vegetarianen som sitter med ryggen mot glasväggen är lite upprörd av helt andra skäl. Hon hade förväntat sig något lite mer snitsigt som vegetariskt alternativ till min ytterst vällagade kaninragu. Istället har hon fått en mäktig och salt pecorinopuré med kantareller. Och jag förstår henne. Trots att hon väger som en sytråd kan hon äta som en man, och när vi nu har tagit oss igenom den tredje rätten av vardera sex börjar vi känna oss som boaormar som precis slukat ett par antiloper. Men det är elegant och fin mat på den nya italienska krogen i Dockan. Kocken Marco Passini är hitflugen för att laga maten och hålla styr nu i början och det är minsann inte det lättaste att laga fin italiensk mat om det inte är riktiga råvaror. Som väl är har han tagit med sig en hel del från Marché där han har sin egen krog vid havet. 495 kr betalar vi för en traditionell sexrätters och bara 295 kr för de tillhörande fyra glasen bättre vin. Mycket prisvärt. Det enkla och rustika i ett lite mer elegant utförande är något som saknas generellt i Malmö. Miljön är däremot allt annat än rustik. I en glasbur i Dockan, med kvällens ljus som lyser upp kontoren och lägenheterna runtom känns det för första gången på en krog i Malmö som om man befinner sig i en storstad. Och när en lätt och fin puck på parmesan och ricotta dyker upp med lite perfekt pesto smakar den precis som i Italien. Och pastan med tärnad torkad torsk i tomatsås är också så smakrik som man behöver till det tanninrika vinet. Ostarna efteråt avböjer vi av utrymmesbrist. Men den trevlige servitören kräver att vi äter tiramisun, den är unik. Vi vänder oss om och ser på när kocken gör den från scratch där ute i köket, bit för bit monterar han den på ett smalt avlångt fat. Vi slutar prata och äter den hastigt i tystnad, en tiramisu som sparkar ut alla tiramisus vi någonsin ätit förut. Perfekt temperatur, perfekt frasigt kex, perfekt avslutning på en bra meny. Fast med alldeles för stora portioner.
Stad:
Lokal: