Nu är det huggsexa om bordsbokningarna på Derelict.

Derelict

Redaktion 10:00 20 Jun 2016

Ingången till nyöppnade Derelict på Norra Stationsgatan påminner om krögarens svar på Speak Easy-baren. Blott några klistermärken på ett elskåp utanför restaurangen vittnar om vad som gömmer sig bakom den anspråkslöst bruna dörren. 

Derelict betyder "övergivet" eller "förfallen" på engelska, vilket enligt den nuvarande ägaren exakt beskriver hur lokalen såg ut när de övertog den. Nu är namnet det enda som vittnar om vilket skick den befann sig i, då inredningen fått sig en rejäl om än grovhuggen makeover. Atmosfären må vara rå och industriell, men är samtidigt genomtänkt och bara armaturerna i sig gör det nästan värt ett besök. 

Även maten är förhållandevis enkel både sett till utförande och menyns utformning, det finns helt enkelt två menyer att välja på – den lilla för 495 kronor eller den stora för 695 där skillnaden är att några finare detaljer från djurriket också ingår. Vi tar den lilla. 

Först ut nässelsoppa serverat med en brioche, ramslökskräm och lite glödande enris. Låter det pretentiöst? Kanske lite, men doften för tankarna till den där stugan i fjällen och känslan blir inte svagare av att någon har huggit fast en yxa i ostbrickan någon meter bort.  

Bakat ägg med lökringar.

Nästa rätt är en grillad vitlök garnerad med nötkross och fullkomligt begravd i lagrad och riven ost. En rätt svår att inte tycka om. Strax efter det följer en av kvällens bästa serveringar i form av ett bakat ägg (exakt 61 grader, "så att det inte ska fastna på gaffeln") med halmtunna lökringar. Alldeles förträffligt i sin enkelhet och serverat i form av ett rede. 

Grillad strömming med ättika.

Vi fortsätter med bland annat en hel grillad strömming vars enda tillbehör är ättika, samt en vitkål serverad i grisbuljong och fläskrilette. Smakerna är överlag rena och förhållandevis enkla, men utan att bli alltför förutsägbara. 

Till efterrätt serveras vi klassikern grillade minibananer fyllda med mjölkchoklad. En värdig avrundning på denna temamiddag i naturens tecken. 

Derelict rymmer cirka 20 sittande gäster, och då är det trångt. Det gör också restaurangen väldigt personlig, och vardera av kvällens sällskap får en egen handduk på toaletten med namnskylt och allt. Kanske är det bland annat just storleken på restaurangen som gör att Derelict kan hålla så jämnhög kvalitet serveringen igenom. Den här krogen kommer bli svår att hålla hemlig.

Adress: 
Norra Stationsgatan 51
Telefon: 
08-101070
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-lör 17-24
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!