Inte sällan läser man och upplever hur krögare, när de fått sina stjärnor, blir mätta eller helt enkelt drabbas av prestationsångest. ”Hur ska vi lyckas behålla den här standarden?” ”Vad ska vi nu sträva efter?”, tycks de resonera. Inte Basement dock. Här fortsätter de med fantastisk energi och påhittighet att skapa menyer och nya fredagsteman. Roliga gästspel blandas med fantasifulla nedslag från världens alla hörn. Ni som varit med på resan vet vad jag talar om. Ni som ännu ej fått uppleva hur en Kanada-inspirerad meny ser ut behöver verkligen gå in på hemsidan och anmäla er till krogens veckobrev. Det är i alla fall mitt roligaste mail i veckan. Nej, stjärnan tycks bara ha sporrat Magnus och Ulf ännu mer. De har också, som bekant, skapat ännu en liten ficka för intimare middagar och gastronomiutbildningar som de valt att kalla Upstairs (man går upp för en trappa). Annars är allt som vanligt på Basement som erbjuder sina 4-, 6- eller 8-rätters-resor med klassiska eller utvalda matval. Resorna är något ni ska ta till er. De är strålande. Om man gillar god, vällagad mat vill säga. Vi pratar lamm, långkok, hummer, anklever och många, många smådesserter. Det enda man kan klaga på är att de, om man som jag går hit ofta, blir något förutsägbara. Basvarorna är klassiska och vällagade, men överraskar på gott och ont sällan. Detta är dock, erkänner jag generat, något av ett lyxproblem. Som också väldigt effektivt botas av ovan nämnda fredagsteman. Öppet: mån-tors 17.00-23.00, fre-lör 17.00-01.00. Köket stänger 22.00 varje dag.
Götabergsgatan 28, tel 28 27 29