
Foto Thomas Wal
Inte bara är det svårt att sköta en stor lyxkrog, man ska försöka att överraska kunderna, som råkar vara stamkunder, gång på gång. Där har vi en riktig utmaning. För visst, det är kul att gång på gång stiga ner i Magnus och Ulfs källare och bli serverad fantastisk mat, men att ständigt bli förvånad och överraskad, där ligger utmaningen för en progressiv och modern krog. Och det är just där vi hittar Basement. I ett par år nu har krogen ändrat om bland menyerna, skiftat koncept, men framför allt hittat på underbara teman varje fredag. Dessa teman, som de fått alldeles för lite uppmärksamhet för, är helt fantastiska. Inte bara får man en rolig och väldigt prisvärd upplevelse, man lär sig också vad god matkultur är. Det ska Basement ha en stor eloge för. Hur många krogar har den ambitionen eller fantasin? Inte många. Att hitta på olika matteman, bjuda in roliga krögare eller andra matprofiler är väldigt sällsynt. Och det är bara en av orsakerna till att vi älskar Basement. Och har så gjort i ett antal år nu. Krogen har gått från att erbjuda ett antal smårätter till bra pris, till att nu erbjuda en 4-, 6- eller 8-rättersresa. Resan är något ni ska ta till er. Den är strålande. Om man gillar god, vällagad mat vill säga. Vi pratar hängmörad Skåne-oxfilé, ostron, piggvar med svamp och pepparrot, anklever med Ingrid Marie-äpplen. Låter det gott? Bra, då har vi något gemensamt.