All the Beauty and the Bloodshed

Virve Ivarsson 09:00 12 Jan 2023

”Det är problemet, man växer upp och blir tillsagd: ”Det där hände inte, du såg inte det där, du hörde inte det där”. Vad gör man då? Hur litar man på sig själv? Hur fortsätter man lita på sig själv? Och hur visar man världen att man upplevde det och att man hörde det? Det är anledningen till att jag tar bilder.”  

Orden ovan sägs av konstnären och fotografen Nan Goldin mot slutet av dokumentären All the Beauty and the Bloodshed och sammanfattar väl de två mycket spännande spår som filmen följer; vad som ligger bakom Goldins konstnärskap och vad som ligger bakom hennes kamp för att få konstvärlden att sluta ta emot pengar från och göra reklam för familjen Sackler – som genom familjeföretaget Purdue tjänat miljoner på att göra amerikaner beroende av opioider.

I filmen varvas arkivmaterial som foton och filmer från Goldins utställningar och liv med att vi i nutid får följa konstnärens försök att frånta familjen Sackler makt. Det är inspirerande att höra Goldin säga att hon som konststudent hatade kostvärlden men började i konstskola för att hon ville se sina queera vänner pryda omslaget på Vouge. Och varken att det eller en utställning om aidsdrabbade sågs som omöjligt av samtiden tycks ha rubbat Goldin det minsta.

De starkaste ögonblicken i dokumentären är dels det tal som Nans aidsdrabbade vän David håller till allmänheten i Nans utställning där han bland annat uppmanar den som känner någon som dött i aids att dumpa personens kropp utanför Vita huset. Dels ett klipp där David apropå utställningen säger att om folk blir såhär upprörda över den så måste det betyda att utställningen har makt.

Och det är mycket intressant att se familjen Sackler försöka trixa sig undan ansvar och att se vilka vita fläckar Goldin lyste upp i offentligheten och vad det betydde.
Överlag rekommenderas filmen varmt till alla som är trötta på nihilism och som behöver en påminnelse hur stor förändring kombinationen kärlek och envishet faktiskt kan göra.

Läs även Nöjesguidens intervju med regissören Laura Poitras: "Jag vill kritisera maktstrukturer"

Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner