Festival del Mar 2016. Foto: Ebba Möll.

Wave festival vill inte bli för stora

09:03 23 Jul 2018

Festival Del Mar lämnar skärgården för torra land. Istället är det nu Wave Festival som tar över Asperös gamla folkpark med elektroniska toner.

För ett par år sedan, när den elektroniska underground-scenen inte var som den är i dag, fanns det en festival vid namn Secret Island (SIN). Under en helg strömmade stadsbor ut i den bohuslänska skärgården till en öde ö för att festa under bar himmel och med släta klippor och salta hav som kuliss. Nu är det återigen dags, dock går färjan denna gång till en bebodd ö och arrangörerna är ett samarbete mellan inga mindre än Locus Soundsystem och La Vaca Loca.
– Känslan av att befinna sig på en ö är speciell. På det planet kan man inte sticka under stolen med att vi inspirerats av en festival som SIN, men det har aldrig varit snack om att fylla något tomrum som uppstått efter SIN, förklarar Markus Bomström från Locus.

Tanken till Wave Festival föddes när Locus gästade fjolårets Festival Del Mar, som arrangerades i samma park som Wave nu gör, på Asperö. De slogs av platsens potential med den sagolika skärgårdsmiljön i kombination med närheten till Saltholmen.
– Någon av oss konstaterade snabbt att här borde man göra något. När vi sedan sprang på Javier som är festivalgeneral för Del Mar var samarbetet snart ett faktum.

Varför göra det tillsammans och inte själva?
 – Det kändes spännande med alla dom styrkorna som ligger i att vi har så olika bakgrunder. Men Javier har ju länge velat göra en festival på Asperö med tyngdpunkt på den elektroniska musiken, och den biten kan ju vi i Locus, passande nog. Sedan kände vi även att det klickade. Vi har helt enkelt jäkligt kul ihop!

Att ta något så pass omdiskuterat som den elektroniska scenen till en sådan folklig plats som en folkpark ser vissa som en skymf men desto fler ser det som något spännande och nytt.
– Det känns som att dom nya generationerna är redo för detta. Många har upptäckt den underbara stämningen och gemenskapen som kan uppstå på ett dansgolv. Sedan är det inte heller en slump att folkparkerna ligger där de gör då många av dem är faktiskt riktiga pärlor. Så en hade kunnat fråga sig varför vi inte skulle ta den musiken dit?

Festivalen benämns som både trygg och inkluderande samt som en konst- och musikfestival. Med erfarenheten från tidigare år med Del Mar i ryggsäcken påpekar Markus att de har ett genomarbetad säkerhetsstrategi.
– När det kommer till att vi ska vara inkluderande handlar det i grund och botten om att vi vill göra vad vi kan för att sudda ut gränserna mellan besökare, artister och arrangörer. Därför kommer inte vår personal bära uniform t ex. Och i vår konstsatsning, som kureras av konstnärsgruppen ”Skräddare som rebell”, får besökaren en chans att kliva in i och bli en del av konstverket. Gruppen visar utställningen ”Veckad Paviljong” bestående av tio tält, och genom att kollektivt prova idéer om det textila arvet, ”det veckade”, vill gruppen utvidga begreppet för vad en utställning och ett samtal kan vara. Men givetvis uppmanar vi även alla våra besökare till kreativt engagemang och till att bjuda på sig själva, och då tänker vi inte först och främst på någon catwalk direkt.

Trots att stadsfestivalerna vuxit sig starkare satsar Wave på den hederliga skolan med tält och camping.
– Att det finns många stadsfestivaler betyder inte att man kan utesluta att det finns dem som faktiskt uppskattar majestätiska naturupplevelser. Vi tror i själva verket att det är tvärtom. Därför vore det smått sadistiskt att inte erbjuda våra besökare möjligheten att campa och uppleva soluppgången från tältet.

Men hur stora vill ni egentligen bli då?
– Då folkparken inte är ett öppet fält med en jämn och fin gräsmatta utan delvis består av klippor, måste vi utgå utifrån våra besökares säkerhet. Gränsen går alltså någonstans där vi inte längre kan erbjuda våra besökare en behaglig festivalmiljö.

Wave festival går av stapeln mellan den 27 och 28 juli på Asperö. Artisterna och dj:s som är bokade i skrivande stund är: El Perro Del Mar, Mihai Popoviciu, David Dorad, Sven Dohse, Pauli Pocket, Jonty Skruff & Fidelity Kastrow. Pomona Dream, Arkajo, Kamelkollektivet, DELLA, Magnus Asberg, Locus Soundsystem, Andreas Foxx och Christine Friberg.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!