Vårigt recept på krämig pasta med sparris och citron

11:40 6 Mar 2015

Varje år inbillar man sig att mars är början på våren. Men varje år blir man lika irriterad över att så inte är fallet. Men skit i det, vi tvingar hit den med vårens absolut bästa grej –  ja, jag tänker så klart på sparrisen!

Ännu har inte den vita sparrisen, det närmaste perfektion man kan komma i smak, skördats så vi håller tillgodo med den gröna och lagar den här veckan en god pasta. Använd färsk, det förhöjer verkligen rätten.

KRÄMIG FÄRSK PASTA MED SPARRIS & CITRON

4 pers

500 gram färsk pasta, gärna tagliatelle
400 gram grön sparris (1-2 knippen)
3 dl visp- eller matlagningsgrädde
50 gram smör
1 citron, skal från hela men saft från halva
1 knippe färsk bladpersilja (typ 4 stjälkar)
parmesanost (MYCKET!)
salt och peppar (helst från pepparkvarn!)
ev.
300 gram oskalade räkor, gärna färska

Om du vill använda räkor, börja med att skala dessa. Det tar ofta längre tid än man tror. Gör du det lång tid innan, ställ in dem färdigskalade i kylen och ta ut en stund innan servering.

Koka upp två kastruller med vatten och lite salt - en till pastan och en till sparrisen. Pastan kommer du koka precis innan servering så sänk värmen när pastavattnet kokar.

Skär av det grövsta längst ner på sparrisen och släng stumparna.Då knopparna räknas som det godaste på sparrisen, skär av dessa och lägg åt sidan och dela sedan det som är kvar på sparrisen på längden och sedan en eller två gånger på mitten. På detta sätt smakar sparrisen som bäst då den blir väldigt mjuk i smaken och inte alls träig som den annars lätt kan bli.När vattnet nästan kokat upp, lägg i alla sparrisdelar, inklusive knopparna, och koka i 2 min. Häll av i durkslag och låt stå så att sparrisen ångas av.Skölj ur sparriskastrullen och se till att allt vatten är borta. Lägg i smör och grädde och koka ihop försiktigt på svag värme (ska INTE stormkoka) i 5 min.Skölj citronen och riv skalet. Hacka persiljan relativt grovt. Riv parmesan, mycket ska det vara!När grädden och smöret kokat ihop, lägg i sparrisen i såsen och pressa över saften från en halv citron.Börja samtidigt koka pastan som bara ska koka ett par minuter (läs på förpackningen exakt längd).Häll av pastan när den kokat klart och lägg i sås- och sparriskastrullen tillsammans med citronskal (även kallat zest) och persilja.Rör ihop men försiktigt så sparrisbitarna inte bryts. Lägg till sist i parmesan men precis innan servering så att den inte hinner smälta helt. Lägg upp maten på tallrikar, salta och peppra och strö de färska räkorna ovanpå. ÄT!!!!

DRYCKESTIPS
Både rött som vitt vin passar denna rätt, även en ljus lager. Kör du räkor, undvik gärna rött.

Rött vin:
Corvina Veronese, 79 kr (kryddigt & mustigt)
Cecchi, 69 kr (mjukt & bärigt) 

Vitt vin (båda friska och fruktiga):
Brochet Facile, 74 kr
Muscadet Sèvre et Maine, 79 kr (passar ihop med räkorna)

Öl:
Brygghus 19 (330 ml), 20 kr
Pickla pils (500 ml), 30 kr

Läs även förra veckans Linn Mannheimer: Recept på bästa brunchen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!