Recept: Midsommar när den är som godast

10:15 16 Jun 2015

Orolig för vilken fest du ska gå på eller hur vädret ska bli i helgen? Ta saken i egna händer och laga dig till den perfekta midsommaren!

Det här är ett ihopplock av klassiker så som jag växte upp med dem. När jag var liten fanns inget bättre än färska jordgubbar med glassgrädde – ja, vispgrädde blandat med vaniljglass. Att grava sin egen lax istället för att köpa färdig i affären är både kul, smart, ekonomiskt och mycket godare. Receptet kommer från min mammas moster som gravade laxen i cognac, vill man kan man byta till whiskey, gin eller rentav hoppa spriten helt.
Alla recept förutom efterrätten går att förbereda, de flesta vinner 
till och med på det smakmässigt. Servera med färskpotatis, en god sill, prinskorv, knäckebröd, vällagrad ost och rikligt med öl och snaps så är din midsommarlunch fullkomlig.


MIDSOMMARLUNCH

Menyn räcker till tio till tolv personer

Tofsens cognacsgravade lax med hovmästarsås
Köttbullar
Janssons frestelse
Jordgubbar med glassgrädde




COGNACSGRAVAD LAX
1 kg färsk laxfilé med skinn (försök få tag på en mittenbit!)
1/2 dl salt
1 dl socker
1 msk krossad vitpeppar
1 dl hackad dill
3/4 dl god cognac

Lägg laxen på en skärbräda och dela den mitt itu så att du har två likadana bitar. Blanda ihop salt, socker och vitpeppar och gnid in kryddblandningen runt hela filéerna. Gnid in dillen. Lägg en av filéerna med köttsidan upp i dubbla plastpåsar och häll över nästan all cognac. Lägg på den andra filén med köttsidan ned, häll över det sista av cognacen och förslut påsen ordentligt. Lägg fisken på ett fat eller i en form och låt stå i kylskåp i 2-3 dygn. Vänd påsen med laxen morgon och kväll.

Ta fram laxen och skrapa av kryddorna. Skär laxen i skivor – det gör inget om de inte blir så fina, viktigast är att skivorna inte blir för tjocka.



HOVMÄSTARSÅS
2 dl hackad dill
2 msk socker
2 msk ljus senap
2 tsk dijonsenap
1 msk vit vinäger
2 dl matolja (neutral olja, ej oliv)

Rör ihop dill och socker tillsammans tills sockret löst sig. Blanda i all senap och vinäger. Droppa försiktigt olja i smeten samtidigt som du rör intensivt med en visp, detta för att såsen inte ska skära sig. Fortsätt tills all olja är i såsen. Låt stå en stund innan servering så smakerna från vinäger, dill och socker hunnit utvecklas ordentligt. Smaka av och tillsätt mer syra, sälta eller sötma om det behövs.



KÖTTBULLAR
500 gram blandfärs
en halv gul lök
en halv kokt potatis (om du har)
4 msk ströbröd
1,5 dl grädde
ett ägg
salt & vitpeppar
smör att steka i



Blanda ströbröd och grädde i en bunke och låt stå fem minuter. Riv den halva gula löken och den kokta potatisen (om du har). När ströbrödet svällt tillräckligt, lägg i färs, riven lök och potatis, ägg, salt och vitpeppar och blanda med händerna. Se till att det inte blir några ströbrödsklumpar kvar. Rulla färsen till köttbullar. Värm en stekpanna med smör i och stek köttbullarna i omgångar tills de fått fin yta.

Innan servering: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla köttbullar i ugnsfast form och stek klart i ugnen i 15 minuter.



JANSSONS FRESTELSE
10 potatisar, ej färskpotatis
2 gula lökar
250 gram ansjovis (minska om du starkt ogillar smaken)
5 dl grädde
175 gram smör + lite att steka lök i
ströbröd



Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva löken i tunna skivor. Lägg en klick smör i en stekpanna och stek löken på hög värme. När den börjar lukta sött, sänk värmen och fortsätt steka fast på låg värme. Skala och skär potatisen i tunna stavar. Skölj inte av den, eftersom man vill ha kvar stärkelsen som finns i rå potatis. Hacka ansjovisen i mindre bitar, och behåll spadet!

Smörj och bröda en ugnssäker form med smör och lite ströbröd. Varva potatisstavar, lök och ansjovisfiléer i formen – börja med att täcka botten med potatis, fortsätt med lök och ansjovisfiléer tills allt är slut. Häll sist på spadet från ansjovisen och grädden, och toppa allt med ströbröd. Lägg tunna skivor smör ovanpå och grädda i ugn på 225 grader i cirka 30-35 minuter. Akta så den inte får för mycket färg.


Innan servering: Sätt ugnen på 175 grader och värm i 10-15 minuter.



JORDGUBBAR MED GLASSGRÄDDE
3-4 liter färska jordgubbar
2 liter gräddglass, vanilj
5 dl vispgrädde

Snoppa jordgubbarna. Tina glassen ett par minuter. Vispa grädden fast och blanda med den något tinade glassen. Servera!

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar